Франсоа Оланд: Ангела Меркел е "силна личност" с "усет за компромис"

Френският президент Франсоа Оланд смята германския канцлер Ангела Меркел за силна личност и твърди че, противно на някои изказвания, отношенията между двамата "не са лоши", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Меркел "има усет за компромис, при все че държи на позицията си", добавя Оланд пред вестник "Мариан".

Според него германският канцлер е изиграла "ценна роля" на европейската среща на върха в Брюксел в края на юни: "Тя разбра, че трябва да действа, щом Италия и Испания използват слабостта си като някаква сила."

Колкото до президента на САЩ Барак Обама, "той е много организиран, много информиран, но на първо място е американец, осъзнаващ твърде добре могъществото на САЩ", смята френският лидер. Според него Обама е подкрепял френската позиция в ЕС, защото има нужда от растеж в Европа, за да тласне отново напред нещата в страната си.

На международни срещи френският президент настоява за мерки, стимулиращи растежа в Европа. Франсоа Оланд е реорганизирал канцеларията си в Елисейския дворец, за да направи помещението по-уютно.

Станал наскоро президент на Франция, той продължи да живее в парижкия апартамент, който споделя със своята спътничка в живота Валери Трирвильор.

"Времето на президента е главно европейско и международно. Така се печели престиж, но тръгвайки нагоре, се отдалечаваш от другите и французите може да добият впечатлението, че са държани на разстояние, изоставени дори", признава Оланд, обещал по време на кампанията си "нормално" президентско управление, близко до гражданите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят