Франсоа Оланд обяви война на данъчните убежища

Франсоа Оланд

Френският президент Франсоа Оланд обяви курс към премахване на данъчните убежища и възстановяване на етиката в обществения живот на фона на скандала около бившият министър на бюджета Жером Каюзак, предадоха осведомителните агенции.

В обръщение към нацията Оланд обеща "неумолима" борба с измамите, алчността и конфликтите на интереси. Според новото законодателство, което ще бъде представено на 24 април, френските банки (две от които са обвинени, че помагат на клиенти да натрупват пари в офшорни сметки) ще бъдат принудени да публикуват подробности за всички свои подразделения в чужбина.

"За банките няма да бъде възможно да крият дейности в данъчни убежища", заяви френският президент, след като стана известно, че Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas) и Креди агрикол (Credit Agricole) са ръководили създаването на непрозрачни офшорни компании на Британските Виржинските острови, в Самоа и Сингапур.

"Искам Европа да осъзнае, че трябва да сложи край на практики, които никога не би трябвало да съществуват", подчерта Оланд, предупреждавайки, че всяка страна, която откаже пълно сътрудничество с Франция ще бъде разглеждана като данъчно убежище.

Държавният глава призова и към "автоматичен обмен на информация" между европейските страни за доходите от чужбина и недвижимите имоти на гражданите им.

"Това трябва да бъде правило в Европа, така че да можем да сложим край на банковата тайна и укриването на активи", заяви той.

Оланд обеща и да бъде засилен надзорът над политиците, след като миналата седмица Каюзак бе обвинен в данъчна измама.

Нов независим орган ще разглежда подробно декларациите за активите и за евентуални конфликти на интереси на министри, депутати и ръководители на големи административни структури. Идната седмица ще бъдат оповестени активите на всички министри, а след това и на депутатите, обеща президентът.

Борбата срещу корупцията пък ще бъде засилена чрез създаване на прокуратура, специализирана в данъчните измами.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?