Френската кинолегенда Жана Моро почина на 89 години

Една от най-големите кинолегенди на Франция през последните 60 години и звезда на театъра "Комеди Франсез" - Жана Моро, почина на 89 години, предаде ББС в понеделник. Тя е била намерена мъртва в дома ѝ в Париж, каза кметът на района пред АФП.

Моро е родена на 23 януари 1928 г. в Париж. Дебютира като актриса в киното с филма "Последна любов“ (1949), а като режисьор е известна с филма "Девойката“ (1979).

Има участие в над сто филма, но вероятно ще остане най-известна с ролята си в ню уейв филма "Жул и Жим" на Франсоа Трюфо от 1962 г. Работи с емблематични режисьори на френското независимо кино като Луис Бонюел, с когото снима "Дневникът на една камериерка", както и Бертран Блие с неговия "Валсиращите".

"Великата жена на френското кино" я нарича знаменитият ас на модата Пиер Карден, който твърди, че Жана Моро е била сред любовните му завоевания.

Нейната голяма любов обаче е режисьорът Луи Мал, за когото се омъжва и с когото снима много филми, сред които емблематичните "Любовници" и "Асансьор за ешафода" от 1958 г. След "Любовниците", който предизвиква фурор, отношенията им се влошават и двамата се разделят. Успехът на този филм на фестивала във Венеция обаче ѝ отваря вратите към най-великите режисьори на онова време. Тя става най-търсената актриса на 1960-те години и снима и с Микеланджело Антониони лентата "Нощи" през 1961 г.

В забележителната си кариера Жана Моро е работила и с Орсън Уелс, с когото е снимала редица филми като с "Вива Мария" печели наградата Бафта за най-добра чуждестранна актриса през 1967 г.

Съжалява, че не е успяла да снима с Ингмар Бергман, въпреки отворилата се възможност. Причината е, че тогава не е говорела английски език.

Работи с Люк Бесон във филма "Никита" през 1990 г., както и с Вим Вендерс в "До края на света" година по-късно.

Тя има редица награди, сред които призът за най-добра актриса от фестивала в Кан за "Седем дни... Седем нощи" през 1960 г.

Освен с чувствената си красота, Моро очароваше режисьорите с неподражаемия си дрезгав глас.

Споделяне

Още от Общество