Френският посланик недоумява от правото на финансовия надзор да глобява медии

Френският посланик недоумява от правото на финансовия надзор да глобява медии

Въпреки че България е демократична страна, все още има какво да се желае по отношение на свободата на словото, заяви посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Изненадващо е, че един орган за финансов надзор разполага с правомощията да налага глоби над печатни издания, коментирай той в сряда по време на участието си като гост-водещ в празничната програма на Дарик радио.

"Мисля, че България е демократична страна. Все още, както и в моята страна, има какво да се желае и със сигурност съществуват заплахи за свободата на словото. Малко съм изненадан от това, че един орган за финансов надзор разполага с правомощието да налага глоби на вестници", каза посланикът.

"Независимо от причината за тези глоби или от това дали поведението на санкционираните от комисията медии е наказуемо, или не, самият факт, че административна комисия има право да налага висока глоба на вестници, ми се струва най-малкото странно", допълни Ксавие Лапер дьо Кабан.

Повод за коментара му са рекордно високите глоби, наложени от Комисията за финансов надзор на издания на "Икономедия" и врачанския сайт "Зов Нюз", определени от самите медии и от граждански сдружения като груб опит за налагане на цензура.

В последната класация на международната организация "Репортери без граници" България беше поставена на 100-но място по свобода на словото като пред нея са редица африкански държави, както и много от т. нар. "развиващи се страни".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?