Френският посланик: Русия не беше предупредена за момента на ударите

 Посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел, сн. бТВ

Западните лидерите дадоха много ясни индикации за предстоящи въздушни удари след химическата атака в Сирия, но Русия не е била предупредена за момента на провеждането им и техническите подробности, заяви посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел. В неделя, два дни след ограничените военни действия на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия, посланикът заяви пред бТВ, че страната му е разсекретила доклад, изготвен от спецслужбите, в който се доказва използването на химически оръжия от режима на Башар Асад в Сирия. Документът е публикуван на страниците на френското министерство на отбраната, както и на външните работи.

"Това е консолидиран доклад, който изразява мнението на френските разузнавателни служби. Вътре има и политически и военни становища", поясни Льобедел.

"В доклада има много улики, които съвпадат и, които ни отвеждат към заключението, че няма никакво съмнение, че именно режимът на Асад е извършил химическата атака срещу град Дума", допълни Льобедел.

Френският президент обяви в четвъртък, че разполага с доказателства за вината на режима на Башар Асад за употребата на химическо оръжие в град Дума – последния, който беше под контрола на сирийските бунтовници.

Посланик Ерик Льобедел определи въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция като "необходими, целенасочени и напълно законни".

"Франция непрекъснато се бори срещу употребата на химическо оръжие в Сирия и през юли 2013 г. беше готова да нанесе удари, но за съжаление по това време нашите съюзници – САЩ и Великобритания, не бяха готови. Франция е вносител на двата международни договора за химическите оръжия, които Сирия е подписала", коментира рик Льобедел.

На въпрос дали Русия е била предупредена за въздушни удари, осъществени в петък срещу събота, Льобедел поясни, че знаците от западните лидери са били напълно ясни.

"Имаше много ясни индикации, изразени от нашите ръководители, които многократно повториха, че червената линия е премината и това ще доведе до действия. Естествено, Русия не беше предупредена за техническите подробности и за момента на тези удари", каза посланикът.

"Нашата цел беше да избегнем всеки риск от ескалация. Понякога в коментарите има тенденцията да се преувеличават нещата – ние не сме в ситуация на Трета световна война или поемане на някакви рискове", изтъкна Льобедел.

На въпрос дали въздушните удари са си свършили работата, той каза, че това зависи единствено от сирийския режим и неговите съюзници.

"От една страна, ударите вчера бяха достатъчно мощни и целенасочени, за да унищожат една голяма част от това, което оставаше като химически запаси на режима. От друга страна, тази проява, тази заявка на воля, на решителност от страна на Съединените щати, Великобритания и Франция ще окаже влияние на сирийския режим и особено върху Русия", допълни Льобедел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят