"Галъп": Българите не желаят автобуси с избиратели от Турция

Общо 80% от българите се съгласни с твърдението, че не трябва да се допуска в страната масово да влизат автобуси с гласоподаватели от Турция. Това са част от данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 21 и 22 март със собствени средства.

Едва 17% възприемат мнението, че всеки, който живее в Турция и има право да гласува у нас, е добре дошъл. "Очевидно надделява тревогата по отношение на текущите събития", коментират от "Галъп интернешънъл".

Малко над 40% от българите са чули за писмото на Ахмед Доган, с което ДПС направи рязък патриотичен завой и се обяви остро срещу режима на Ердоган в Турция. От тези, които са чули за писмото, 55% по-скоро не го одобряват.

"Дял от 37% обаче по-скоро одобряват и това показва, че все пак тезите на Доган вече достигат до адресат. Дали и доколко този процес ще се задълбочава, тепърва предстои да се разбере", се казва в съобщението на социологическата агенция.

Тя е проверила експериментално отношението на българите и по темата за даването на българско гражданство. Резултатите показват високи нива на неодобрение (67.6%) за даването на гражданство на хората с турски произход, които са потомци на изселници. Нетолерантно отношение има и към бежанците от войни – 55.7% са против даването на гражданство на такива хора, а 36.7% го подкрепят..

За сметка на това 74% подкрепят даването на гражданство за българите от Македония, Западните покрайнини (Сърбия), Молдова и Украйна. Общо 57.8% от участвалите в изследването одобряват българските паспорти за чужди бизнесмени, които инвестират в страната.

"Резултатите са очаквани и показват най-вече степените на търпимост. В българското общество очевидно си проправят път тревожни тенденции на нетолерантност, които заслужават коментар и последващо изследване", обясняват от агенцията.

Експресният сондаж установява още, че 50% от българите оценяват работата на служебния кабинет като по-скоро успешна, а 33% - като по-скоро неуспешна.

Споделяне

Още от Избори 2017