"Галъп" констатира край на спокойния период за правителството

Социолозите: Геополитическата ориентация на страната не е под въпрос – българите се уповават на ЕС

"Галъп" констатира край на спокойния период за правителството

Относително по-спокойният период за властта изглежда приключва. Няма чувствителни негативни тенденции в общественото мнение, но и положителната инерция от предишните месеци е изчерпана. Явно обезболяващият ефект от наличието на ново правителство отминава, а и скандалите около външния дълг и министерските смени са оказали своето влияние. Такива са изводите от новото издание на Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл" – месечното национално представително изследване, проведено между 27 февруари и 4 март чрез пряко интервю по домовете сред 1011 души.

Доверието в правителството в известна степен губи височина и достига до 28% срещу леко повишаващо се недоверие от 61% , сочат данните.

Подобни са резултатите и при парламента - с известно "разтваряне на ножицата" в полза на отрицателните оценки - 17% доверие и 73% недоверие.

През март на въпроса "Накъде върви България?" 20% отговарят "към по-добро", а 64% - "към по-лошо". За да се докажат или отхвърлят каквито и да било трайни тенденции обаче, е нужно да се изчакат и данните от идния месец, отбелязват от Галъп.

Няма съществена динамика при президентската институция - в последните месеци около една трета декларират доверие, а около 55% - недоверие. Обнадеждаващото е, че стабилни остават стойностите на доверието в банковата система.

Макар по подобни теми да не може да се очаква висока информираност, като цяло въпросът за 16-те милиарда дълг предизвиква обществено неодобрение. Близо две трети от запитаните отговарят отрицателно на въпрос дали одобряват намеренията за изтегляне на такъв дълг в следващите три години, а само 20% са "за".

Много подобно е разпределението на хората, когато се тества твърдението, че с тегленето на дългове правителството се опитва да си осигури спокойствие (61% се съгласяват, а 18% - не). Няма преобладаващо одобрение по друго тестванато твърдение - "В днешни дни България няма друг избор освен да тегли заеми". 30% казват, че са съгласи, 45% - че не са, а останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят.

Няма съществена динамика в електоралните нагласи, отбелязват социолозите. АБВ не изглежда в добра форма, а положителен резултат от позицията си в дебата с дълга може би извлича Патриотичният фронт. Следва да се изчакат и данните от идните месеци, за да се видят тенденциите. Данните не са прогноза за изборен резултат, но условно може да се каже, че при избори сега, под въпрос остават шансовете на АБВ и "Атака" да влязат в парламента, а силно намалели са тези на ББЦ.

На въпрос "Ако парламентарните избори бяха днес, за кого ще гласувате" ГЕРБ събира 25% от гласовете, БСП -14.6%, Реформаторският блок - 7%, ДПС - 6.3 %, Патриотичният фронт – 4.1%, АБВ – 2%, "Атака" - 1.9%.

Външнополитическите теми продължават да предизвикват много колебание и да показват закономерно ниска информираност. Отвъд това обаче, 50% имат усещането, че конфликтът в Украйна се задълбочава, а 21% са на обратното мнение. Явно, преговорите в Минск не са убедили българите, че кризата в Украйна върви към решаване.

И в този месец остава по-скоро негативното принципно отношение към санкциите спрямо Русия - 45% са "против", 21% са "за", а останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят.

В същото време неизменно остава високото доверие към Европейския съюз. Както и миналия месец, доверието в ЕС трайно се движи на нива около 60%. Очаквано, по-сдържано е отношението към НАТО - с нива около една трета положителни оценки.

Геополитическата ориентация на България не е под въпрос. Макар и с някои нюанси Европейският съюз се разглежда като упование за българите.

Споделяне

Още по темата

Още от България