Ако тенденцията се запази, се връщаме към 90-те години

Галъп: Неодобрението към кабинета "Орешарски" достига 65%

Реформаторският блок става все по-разпознаваем

Галъп: Неодобрението към кабинета "Орешарски" достига 65%

Неодобрението за кабинета "Орешарски" през ноември достига рекордните 65 на сто, а хората, които желаят БСП и ДПС да останат на власт, са едва 26%. Ако тази тенденция се запази и през декември ще бъдем свидетели на невиждани от 90-те години насам тенденции.

Това показва изследване на "Галъп интернешенал", известно като "Политически и икономически индекс", проведено в периода 31 октомври – 7 ноември сред 1012 души.

При самите протести пък се наблюдава нов импулс – всички показатели, свързани с протестите, мърдат нагоре, отчете Първан Симеонов от Галъп пред бТВ във вторник. Той допълни, че без съмнение живеем в нова ситуация, която до голяма степен се дължи на новия протестен тласък от последните седмици.

"След като месеци наред обществото беше разделено почти по равно в отношението си към съдбата на правителството, студентските действия са довели и до очакван ръст при различните индикатори, които сочат непопулярност на правителството – подкрепата за протестите, желанието за предсрочни избори, искането за оставка се покачват с няколко пункта", констатират социолозите, които твърдят, че окупацията на СУ и други висши училища от "Ранобудните студенти" е покачила нивата на недоволство срещу правителството.

"Студентската окупация се подкрепя от близо половината от българите. Около 40 на сто пък са против", констатират от Галъп.

"И тук сработва вече обичайната картина, в която хората с по-ниски доходи и образование, на по-висока възраст, привържениците на БСП и ДПС, са в по-голяма степен привърженици на правителството, докато привържениците на окупацията са в противоположния лагер", коментират социолозите.

"Макар да имат резерви към действията на студентите, българите в по-значимата си част смятат исканията им за справедливи", казва още Първан Симеонов.

След месец ще може да се разбере дали това е трайно и дали влияят сезонни или други конюнктурни обстоятелства.

Според "Галъп" има рекордно неодобрение и към президентската институция. Според социолозите 60 на сто не вярват на държавния глава.

Изследването сочи още засилваща се подкрепа за Реформаторския блок.

По отношение на останалите партии - те са със стабилни данни от няколко месеца при запазване на висока устойчива тревога и висок потенциал за протести.

Ако изборите са сега 21,4% биха гласували за БСП, 18,1% за ГЕРБ, 6,7% за Реформаторския блок, 5,9% за ДПС, а 2,4% за "Атака".

Съотношението между електоралните нагласи на основните партии се запазва. Силите на БСП и ГЕРБ изглеждат сходни.

Постепенно расте разпознаваемостта на политическата формация на Николай Бареков. През този месец 1,6% заявяват, че биха гласували за нея в открит въпрос. Изрични въпроси, обаче, показват, че потенциалът на новата формация хипотетично би могъл да достигне и до една десета от избирателите, подобен е потенциалът и при Реформаторския блок.

През ноември в стандартния открит въпрос сумата от споменаванията на различните партии в блока е отново в познатите рамки от 6–7%. Вече повече от 2% пък назовават спонтанно името Реформаторски блок, което свидетелства за постепенно утвърждаване на новата формация.

Относно бежанците българите са разделени почти по равно “за ” и “против” приемането на нелегални имигранти. 39% са за изгонване на бежанците и преустановяване на приемането им, а 41% са “за” да ги приемаме и да им помагаме.

Споделяне

Още по темата

Още от България