Гари Каспаров иска латвийско гражданство

Гари Каспаров иска латвийско гражданство

Легендарният руски световен шампион по шахмат и известен опозиционер на режима на Путин Гари Каспаров е изпратил писмо до политици в Латвия с молба да му бъде предоставено латвийско гражданство за особени заслуги, съобщи Ройтерс.

"Ние наистина получихме заявление от Гари Каспаров на латвийски език. В скоро време Сеймът (парламентът на Латвия) ще разгледа този въпрос", каза председателят на парламентарната комисия по отбрана, вътрешни работи и борба с корупцията Айнарс Латковскис. По думите му Каспаров същевременно иска да запази руското си гражданство.

В писмото Каспаров казва, че латвийското гражданство би му  дало сигурността да работи "в Русия и други страни по света, където не се спазват гражданските права и се потъпкват демократичните норми".

Писмото е адресирано до всички партии и независими депутати в парламента на Латвия освен формацията "Център на съгласието", заяви неин представител. Партията има подписано споразумение с основаната от руския президент Владимир Путин партия "Единна Русия".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?