Гърция дава по 150 евро на младите, ако се ваксинират

От днес се отменя полицейският час, пристигащите от Русия ще могат да влязат в страната само с негативен тест

Гърция дава по 150 евро на младите, ако се ваксинират

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви пускането на Freedom Pass, който е иновативен механизъм, насочен към насърчаване на младите хора (на възраст между 18 и 25 години) да се ваксинират срещу COVID-19. Тази предплатена карта цели да увеличи броя на ваксинациите преди летния сезон.

Freedom Pass ще е достъпен от 15 юли. В картата ще има предплатен кредит от 150 евро и ще бъде даден на всеки гръцки гражданин, роден между 1996 и 2003 г., който е получил поне една доза ваксина между 1 януари 2021 и 31 декември 2021.

Около 940 000 младежи потенциално ще имат право да получат пропуска и ще им бъде позволено да изхарчат този бюджет за закупуване на туристически и културни услуги в страната. Списъкът с услуги включва всички видове транспорт в Гърция; настаняване от всякакъв вид, къмпинги и лагери; театрални и музикални представления, киносалони, танцови представления и танцово обучение; музеи и археологически обекти.

Пропускът ще се съхранява в дигиталния портфейл на смартфона на всеки бенефициент (iOS и Android), след като те бъдат идентифицирани като ваксинирани на специална платформа, която ще бъде създадена от Министерството на цифровото правителство.

Процесът ще бъде опростен, завършен в рамките на 24 часа и ще отговаря на всички разпоредби за защита на личните данни

В допълнение към кредита от 150 евро, тази възрастова група ще отговаря и на условията за едномесечно безплатно използване на данни на мобилния си телефон през август, като допълнително предимство.

Държавният министър и управлението на цифровите технологии Кириакос Пиеракакис заяви: "Това е още един пример за това, че гръцкото правителство предприема иновативен подход по въпросите на публичната политика. В основата си това е награда, която ще предложим на нашите млади граждани, които през последната година и половина бяха призовани да защитават собственото си здраве, но и здравето на нашите най-уязвими съграждани. Постоянният им ангажимент и подкрепа за ограничаване на вируса и ваксиниране трябва да бъдат възнаградени."

"Тази политика ще подкрепи културните и туристическите индустрии в Гърция, които са засегнати от тази пандемия. Предлагайки безпрецедентни стимули за младите хора да излязат и да изследват своята културна сцена и забележителности, Гърция не само защитава общественото здраве, но и инвестира, за да стартира нашата ценна туристическа индустрия. Картата е печеливша ситуация - за публична политика, за дигитални иновации и за индустрията на туризма и културата в страната", обясни министърът.

От днес се отменя полицейският час

В рамките на постепенното разхлабване на мерките за борба с разпространението на коронавируса, от днес в Гърция се отменя полицейският час между 1,30 ч. и 5,30 ч., съобщава агенция АНА-МПА.

Същевременно от напълно ваксинираните хора няма да се изискват индивидуални тестове веднъж седмично преди да отидат на работа, както и за да отидат на фитнес, ако са изминали 15 дни от поставянето на втората доза от ваксината.

Увеличава се допустимият брой на клиентите в ресторантите, като на една маса ще бъдат допускани до 10 души. На тържества на закрито ще се допускат до 300 присъстващи.

На организираните плажове ще се допускат до 120 души на 1000 кв. м.

Позволява се физическото присъствие на работното място на заетите в обществения сектор, които принадлежат към уязвими групи. Обслужването на клиенти от публичната администрация с предварително запазен час става препоръчително, а не задължително.

В неделя гръцките здравни власти съобщиха за 236 нови случая на заразяване и 18 смъртни случая през изминалото денонощие, съобщи в. "Катимерини. От направените 23 815 теста, 0,99 са излезли положителни, отбелязва вестникът.

Броят на интубираните пациенти продължава да намалява, но бавно - на 231 в неделя от 236 ден по-рано.

Най-много нови случаи са потвърдени в региона на Атика, в който попада и столицата Атина - 107. Новите случаи в Солун са били 19.

От началото на пандемията в Гърция са потвърдени 420 905 случая на заразяване и 12 664 смъртни случая, обобщава "Катимерини".

В опит да насърчи ваксинацията в страната премиерът Кириакос Мицотакис ще представи на брифинг днес правителствените предложения за облекчения за напълно ваксинирани хора, съобщава още "Катимерини".

Според предложенията собствениците на киносалони и театрални зали, както и организаторите на концерти, фестивали и спортни събития ще могат да ограничават достъпа на зрители, като допускат само хора със сертификати за ваксинация. Друго предвиждане е допускане на по-голям брой хора в закрити пространства, ако всички те са ваксинирани.

Всички планирани мерки не визират достъпа до обществени услуги и събития, до болници, супермаркети, магазини, банки и транспортни средства, където няма да се прави разлика между ваксинирани и неваксинирани хора, но ще трябва да се спазват действащите противоепидемични мерки за затворени пространства, уточнява в. "Катимерини".

Гърция ще иска негативни тестове от пристигащите от Русия

Пътниците от Русия, ваксинирани или не, ще трябва да представят негативен тест за коронавирус, за да влязат в Гърция. Решението е било взето заради бързото нарастване на случаите на заразяване в Русия, съобщи в неделя министерството на туризма на Гърция, цитирано от в. "Катимерини".

Съгласно решението, публикувано в правителствен вестник, всички пътници, пристигащи в Гърция от Русия, ще трябва от 30 юни да представят доказателство за негативен PCR или бърз тест.

Мярката е предприета заради разпространението в Русия на варианта Делта на новия коронавирус и засяга както ваксинираните, така и неваксинираните пътници. Те ще бъдат подложени на тестове и при пристигането си в Гърция, уточнява "Катимерини".

Споделяне

Още от Коронавирус