Гърция е парализирана от национална стачка

Протестите срещу строгите финансови мерки идват на фона на нови искания на кредиторите за шокови реформи

Гърция излезе на общонационална стачка, сн. ЕПА/БГНЕС

Двадесет и четири часова общонационална стачка парализира в четвъртък Гърция, където бяха отменени стотици международни полети, затворени бяха пристанища, влаковете спряха, местният транспорт работи само в определени часове. Магазини, банки и офиси на държавни учреждения не отвориха врати, а болниците приемат само спешни случаи. Училищата също останаха затворени.

Протестът е срещу срещу политиката на строги финансови мерки и високата безработица в страната. Демонстрациите са на фона на нови искания от кредиторите на Атина за шокови реформи на стойност 2.5 млрд. евро.
 
В стачката участват двата основни синдиката на работещите в държавния и в частния сектор. Депутатите  от опозицията са сред стачниците и искат оставка на правителството.

С червени знамена и плакати срещу икономическата политика на правителството, гърците за пореден път показват недоволство. Все по-чести стават призивите за оставка на кабинета Самарас.

Центровете на Атина, Солун, Патра и дори до остров Крит са изпълнени с недоволни гърци, които скандират срещу безработицата, високите данъци и ниските пенсии.

Исканията на протестиращите са в зависимост от проблемите във всеки сектор. Държавните служители настояват да се прекратят уволненията и орязването на заплатите. Железничарите са против приватизацията на държавната железопътна фирма. Моряците искат подписване на общи трудови договори и увеличаване на пенсиите, а частните фирми настояват за данъчни облекчения.

Полицейски части охраняват демонстрациите, след поява на анархисти, които също се включиха в протестите.
 
В същото време тройката кредитори на Гърция – Евросъюзът, Европейската централна банка и Международният валутен фонд,  поискаха от страната да приложи шокови мерки, за да успее правителството да се справи с очертаващата се бюджетна дупка от 2.5 млрд. евро догодина, пише в. "Имерисия", цитиран от БТА.

Мерките са били поискани от тройката на водените тази седмица в Париж преговори. Кредиторите натискали също и за удължаване на срока на спасителното споразумение с Гърция. Освен болезнени структурни промени в пенсионната система и трудовото законодателство, тройката притискала Атина да вземе мерки за увеличаване на доходите в бюджета.

Кредиторите настоявали правителството да оттегли регулацията за погасяване на данъчните задължения на гърците към държавата, предвиждаща това да става разсрочено на сто вноски и да ореже пенсиите или алтернативно да увеличи някои данъци и по-конкретно данък добавена стойност, валиден за гръцките острови, като ставката му да скочи от 6.5 на 13 на сто.

Нашият отговор на кредиторите бе, че тези искания не могат да бъдат изпълнени и че това няма да стане, заявил представителят на партията ПАСОК Христос Протопапас, коалиционен партньор в правителството на премиера Самарас.

Позовавайки се на високопоставен представител в Атина, агенция Блумбърг предаде, че Гърция няма да приеме срокът на спасителното споразумение с кредиторите, което изтича в края на годината, да бъде удължаван много.

Предполага се, че на Атина би могло да бъде предложено едно по-малко разсрочване на споразумението, например до шест месеца, и че този въпрос, макар и криещ доста рискове, е възможно да бъде обсъден на днешното заседание на Европейската работна група.

Ако правителствената коалиция обаче приеме подобно предложение, как то ще бъде прокарано на политическо ниво, след като досегашната позиция на Атина бе в подкрепа на оттегляне на Гърция от споразумението. От друга страна, ако срокът на спасителния план бъде удължен, дали правителството ще изпълни ангажиментите, които ще бъде заставено да поеме във връзка с неговото разсрочване, пита в. "Имерисия".

Кабинетът не приема шестмесечно удължаване на срока на споразумението с кредиторите. Ако е нужно, срокът на споразумението от чисто техническо естество може да бъде удължен само с един месец, заяви правителствената говорителка София Вултепси, цитирана от в."Вима".

Споделяне

Още от Балкани