Гърция можела да получи и трети спасителен пакет

Гърция е възможно да получи трети спасителен пакет и може би това  няма да е последната финансова помощ за страната. Това заявява Йорг Кремер, главен икономически експерт в германската Комерцбанк, в интервю за Дойче веле.

Нова "подстрижка" на гръцкия дълг е изключена. ЕС и МВФ не би трябвало да одобрят отпускането на пари на Гърция, тъй като тя не изпълнява условията, които са ѝ поставени.

Международните кредитори на Гърция обаче не искат да рискуват евентуален фалит на страната и излизане от еврозоната. Това означава, че най-възможният вариант е Гърция да получи трети спасителен пакет, а аз вярвам, че този пакет няма да е последен, смята Кремер.

Досега Гърция е получила два спасителни пакета. Единият бе на стойност 110 млрд., а вторият - 130 млрд. евро.

Германската позиция от последните месеци спрямо Гърция обаче се смекчи. В Германия догодина предстоят избори и без нов спасителен пакет за Атина правителството ще трябва да обясни на гласоподователите как и защо са се загубили парите от предишните заеми. И тъй като Берлин иска да избегне това, предпочита решението да бъде един трети спасителен пакет за Гърция, допълва експертът от Комерцбанк.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани