Гърция отваря заведенията на открито на 3 май

Гърция отваря заведенията на открито на 3 май

Гърция отваря заведенията на открито на 3 май, съобщи премиер Кириакос Мицотакис. В телевизионно обръщение, излъчено в сряда той оповести пътна карта за възобновяването на определени обществени и икономически дейности след Великден, съобщи АНА-МПА.

Пътуванията между отделните региони няма да бъдат позволени по Великденските празници.

"Казвал съм, че целта ни е един безопасен Великден и едно свободно лято. Не може обаче първото да стане за сметка на второто. Затова по Великден не трябва да пътуваме", каза Мицотакис.

Той обясни, че в района на столицата Атина и в големите градове все още има много носители на Covid-19, масовото придвижване на които може да разпространи вируса навсякъде, включително по островите и по селата.

Полицейският час ще започва един час по-късно - от 23 часа, а не от 22 часа.

Работещите в заведенията ще бъдат длъжни да си правят самостоятелно тестове за коронавирус, ще има минимални разстояния между масите.

От 10 май ще бъдат отворени началните училища и прогимназиите със същите мерки, които в момента се прилагат в гимназиите, сред които са и задължителните самостоятелни тестове на учениците, преподавателите и останалия персонал.

От 15 май ще бъде възобновен туризмът за онези посетители, които са ваксинирани или представят отрицателен тест за коронавирус. От същата дата ще бъдат разрешени пътуванията между регионите и ще бъдат възобновени определени дейности в сферата на културата.

Гръцкият премиер отново призова гражданите да се ваксинират масово.

"Опасността не дебне във ваксините, а в болестта и болката", каза Мицотакис.

Той съобщи, че от Страстната седмица ще бъде открита още една ваксинационна линия - за гражданите над 30 години, за да бъде изградена по-бързо стена на имунитет сред населението.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?