Гърция предложи военния си министър за еврокомисар

Правителството в Атина е предложило министъра на отбраната Димитрис Аврамопулос за поста гръцки комисар в новата Европейска комисия, съобщават електронните издания в Гърция, цитирани от БТА в неделя.

Управляващите са уведомили за решението си с писмо новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Преди да поеме ръководството на отбраната в Гърция, Аврамопулос беше министър на външните работи.

Другите кандидатури за този пост - на Дора Бакояни, Димитрис Куркулас, Анна Диамандопулу и Мария Даманаки, са били отхвърлени.

В съобщение на главния секретариат, отговарящ за медиите, се казва, че новият председател на еврокомисията е бил уведомен, че правителството предлага военния министър Димитрис Аврамопулос да заеме комисарския пост в новата Европейска комисия.

Гърция е поредната страна, която предлага за поста мъж, което може да създаде проблеми на новия председател на еврокомисията. Европарламентът се закани, че няма да одобри екипа на Юнкер, ако в него няма достатъчно жени. За момента само Чехия официално е номинирала жена.

Междувременно гръцките медии съобщиха, че Атина ще бъде първата столица от посещенията, които предприема новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Бившият председател на Еврогрупата неведнъж се е изказвал положително за постигнатия от Гърция икономически напредък.

Юнкер ще бъде в Атина на 4 август за срещи с премиера Андонис Самарас. Гръцкият министър-председател беше сред подкрепилите кандидатурата на Юнкер от Европейската народна партия за председателския пост на еврокомисията.

Споделяне

Още от Балкани