Гърция започна процеса на разселване на мигрантите по квотите на ЕС

Гърция започна процеса на разселване на мигрантите по квотите на ЕС

Гърция започна процеса на разселване на мигрантите по квотите на ЕС в други европейски страни, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. Първата група от 30 бежанци от Сирия и Ирак отлитат днес за Люксембург, каза Ципрас на летището в Атина.

Разбирам, че днес това е капка в морето, но ще се постараем да превърнем тази капка в голям поток на организирано разселване на бежанците от страните, в които те са приети временно, посочи гръцкият премиер, цитиран от БТА в сряда.

Сигурен съм, че условията там ще бъдат великолепни и днес ние с министъра на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос казахме на летището в Атина "довиждане" на тези хора, които заминават на пътешествието на мечтите им. Днес за първи път видях усмивки на лицата на децата, бягащи от войната. Ще положим всички възможни усилия тези усмивки да станат повече, каза Ципрас.

Ще помагаме на хората. Това е Европа, в която живеем. Това не е Европа на стените и бодливата тел, добави той.

В сряда от Атина за Люксембург заминават шест семейства от Сирия и Ирак. Те са сред първите мигранти, които ще бъдат разселени по двегодишния план на ЕС на стойност 780 милиона евро, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?