Газ за 70 долара за хиляда куб. м в Европа очаква "Газпром" през лятото

Газ за 70 долара за хиляда куб. м в Европа очаква "Газпром" през лятото

Цените на газа в Европа през лятото могат да спаднат до 70 долара за 1000 куб. м, но през зимата да се повишат с 50-60 долара на 1000 куб. метра. Това прогнозира на телеконференция ръководителят на аналитичния отзел на "Газпром експорт" Андрей Зотов, цитиран от ТАСС в сряда.

"Ако ситуацията с коронавируса премине по V-образен или U-образен сценарий, ако бъдат разработени ефективни ваксини, то очакваме цените в Европа да се увеличат 2-3 пъти за няколко години", допълни друг топ-мениджър на компанията.

Според ръководителя на финансово-икономическия департамент на концерна Александър Иванников посочи, че спадът на цената на природния газ в Европа заради ненормално топлата зима, която е втора такава поред, допринася за проблемите на американския втечнен газ на другите пазари.

По думите му средната цена в портфолиото на "Газпром" се оказала по-устойчива на динамиката в сравнение със спотовите цени на европейските газови хъбове. 

Той припомни, че през 2019 г. компанията е доставила на чуждите пазари 236. 9 млрд. куб. м суровина.

Според Иванников намалението на цените има и положителна страна, тъй като поддържа прехода от въглеводородни горива към газ и стимулира търсенето в промишлеността, както и спомага за изтласкването на американския втечнен газ на по-маргинални пазари.

Разчетите на монополиста за 2020 г. са да достави в Европа 166.6 млрд. куб. м газ на цена от 133 долара за 1000 куб. м.

Концернът отчита спад на доставките на вътрешния си пазар за първото тримесечие на 2020 г. с 9 процента на годишна база, но очаква до края на годината да компинсира намалението до 5 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?