Газът ще поевтинее по-малко заради запазване на надценката

Газът ще поевтинее по-малко заради запазване на надценката

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ревизира становището си за поевтиняване на природния газ с 14 процента и обяви в четвъртък, че то ще е 11.18 процента. Промяната е заради надценката от 3 процента за "Булгаргаз", която ДКЕВР смяташе да премахне, но впоследствие реши да остави.

Исканото от “Булгаргаз“ намаление бе 10.53 на сто, но регулаторът я натиска още надолу като орязва планираните за внос количества, защото заявените от държавната компания обеми били повече от заявените от потребителите. Затова ДКЕВР посочва в решението си, че дружеството трябва да намали вноса от доставчика с най-висока цена – немско-руската “Винтерсхал“.

Запазвайки надценката и начислявайки цената за пренос на суровината през газопреносната мрежа от 19.73 лв. за 1000 куб. м, комисията смята да определи за второто тримесечие на 2009 г. пределна цена от 545.97 лв./1000 куб. м без ДДС. Намалението спрямо първото тримесечие е 68.69 лв. за хиляда куб. м. или с 11.18 %.

Пределна цена на природния газ при продажба от обществения доставчик на потребители, присъединени към мрежи ниско налягане, собственост на “Булгаргаз” ще е 553.69 лв./1000 куб. м. без ДДС.

Предложението на ДКЕВР ще бъде подложено на обществено обсъждане на 24 март. Тогава ще се дискутират и цените на топлоенергията за различните топлоснабдителни дружество, а след това регулаторът ще вземе окончателното си решение за цените на газа и на парното.

Намерението на регулатора е да определи цена на “Топлофикация-София“ от 74.71 лв./МВтч без ДДС, което е намаление спрямо определената за януари тарифа от 81.17 лв., която обаче не се прилага от дружеството по нареждане на собственика Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Затова реално за столичани ще има повишение спрямо ползваната цена от юли 2008 г., която е 68.33 лв. без ДДС. Така ако МИЕ не реши нещо друго, в София реално ще има поскъпване от 10 на сто.

За дружеството в Пловдив - “ЕВН Топлофикация“ е определена цена от 81.25 лв./МВтч без ДДС, което е спад с около 8 процента в сравнение със сегашните 88.12 лв.

Същото е понижението в цената и на “Топлофикация-Плевен“, за която се планира цена от 80.61 лв./МВтч без ДДС. Досега тарифата беше 87.29 лв./МВтч.

Парното във Варна ще продава на цени от 78.01 лв./МВтч без ДДС топлоенергията си при досегашна тарифа от 84.77 лв./МВтч. Като се имат предвид бонусите, които “Далкия Варна“ дава на изрядните си платци и абонатите, където има малко изключени радиатори поевтиняването ще е доста под отпуснатите от ДКЕВР около 8 на сто спад.

В Бургас отново ще имат най-евтино парно в страната, след като регулаторът смята да одобри нова цена от 66. 92 лв./МВтч без. ДДС, като намалението е почти 10 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес