Германският разследващ журналист Юрген Рот:

"Газпром" е използван от Кремъл за налагане на имперската си политика в България

"Газпром" е използван от Кремъл за налагане на имперската си политика в България

Българският премиер Борисов води твърде противоречива политика спрямо проектите с Русия. Според германския разследващ журналист Юрген Рот, Кремъл използва "Газпром" за налагане на имперската си политика и в България, казва в интервю за Дойче Веле германският разследващ журналист и писател Юрген Рот.

В новата си книга, озаглавена "Газпром - зловещата империя" Рот разкрива как Кремъл използва държавния газов монополист като политическо и икономическо оръжие. Авторът дава примери как клиенти на "Газпром" са мамени, а цели държави - изнудвани, включително и България, отбелязва Дойче Веле.

Така например на среща в Гданск на 1 септември 2009 г. руският премиер Владимир Путин е заплашил новоизбрания тогава български премиер Бойко Борисов, че през зимата страната може да остане на студено, ако България не реши в полза на проекта за газопровод "Южен поток". Рот се позовава на депеша на американското посолство в София, публикувана по-късно от сайта Уикилийкс.

В кой отбор играе Борисов?

"Това показва как един голям енергиен концерн е използван, за да бъдат извивани ръцете на цели правителства", казва Юрген Рот. Той допълва, че по отношение на проекта за АЕЦ "Белене" същият този метод, прилаган умело от Кремъл, първоначално е действал, впоследствие обаче се е препънал в непоследователната позиция на българския премиер Борисов по отношение на проектите с Русия.

От една страна ГЕРБ се обяви срещу енергийната зависимост на България от Русия, от друга страна обаче Борисов си остана тясно свързан с Москва - "едно противоречие, което е характерно за управленския стил на неговото правителство", посочва Юрген Рот.

"Поведението на Бойко Борисов по принцип е противоречиво, което се знае добре и в Брюксел. Той просто не е в състояние да се реши на коя страна да играе, както проличава и в случая с проектите АЕЦ "Белене" и "Южен поток". Но трябва да отбележим и силния натиск, на който Борисов е изложен през цялото време от страна на Кремъл, и по-конкретно лично от Владимир Путин", твърди Рот.

Грешката на Борисов

Когато в края на декември 2007 г. получава орден "Ломоносов" в руското посолство в София (в присъствието на шефа на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Патрушев), Борисов все още е бил смятан от Москва за благонадежден, според германския разследващ журналист. На същата среща са наградени хора от политиката и бизнеса, както и български културни дейци. Така например шефът на "Лукойл България" и близък приятел на Борисов Валентин Златев получава орден "Александър Невски I степен", припомня Юрген Рот и продължава:

"По онова време Кремъл е бил убеден, че Борисов ще заложи на руската карта. От друга страна той играе едновременно и в отбора на германския Християн-социален съюз, т.е. залага и на картата на Запада. Мнозина политици биха се зарадвали да се накичат с лъскав орден. Бойко Борисов обаче е трябвало да си даде сметка, че получава това отличие в присъствието на Патрушев, който представлява безмилостния апарат на ФСБ. За руската страна награждаването на Борисов е умел тактически ход, за самия Борисов обаче приемането на ордена представлява една от многото допуснати от него политически грешки", казва германският разследващ журналист.

Оръжието "Газпром"

Награждаването на чужденци с ордени е един от ритуалите на Кремъл за печелене на приятели, казва още Юрген Рот. Според него в дългосрочен план българският премиер все повече ще залага на картата на Запада, тъй като повечето средства за България идват по линия на ЕС - и защото, цитат: "той просто не може да играе на всички сватби".

Газпром е инструментът, посредством който Кремъл се опитва да налага своята имперска политика в Европа, убеден е Юрген Рот. България е типичен пример за такава политика.

"Това си е чиста проба изнудване - метод, който доскоро свързвахме предимно с мафията, а днес вече и с най-високите нива на държавната политика", казва в заключение Юрген Рот, чиято книга "Газпром - зловещата империя" излиза след Великден на германския книжен пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?