Като се съгласи да допусне до "Южен поток" други доставчици

"Газпром" се предаде на България, твърди руски вестник

При все това според "Комерсант" заради заобикалянето на Украйна успехът на газопровода се очертава като значим

"Газпром" се предаде на България, твърди руски вестник

"Газпром" официално започна да строи сухопътната част от газопровода "Южен поток", и то на най-проблемната отсечка - българската. За целта се наложи монополистът да свали цената на газа за България и да склони на сериозни отстъпки в условията по заема (отпуснат на Българския енергиен холдинг – бел. ред.). Нещо повече, в споразумението с България бе записано, че до "Южен поток" ще се допускат и други доставчици, за което настоява ЕС и което "Газпром" още не е правил за нито един свой проект. Това пише руският вестник "Комерсант" в петък в анализ, озаглавен "Газпром" се предаде на България".

Повод за публикацията е състоялата се ден по-рано церемония по символична "първа заварка" на строителството на първия чуждестранен сухопътен участък на газопровода "Южен поток". Тържественото събитие бе предшествано от четиричасови разговори в София между премиера Пламен Орешарски и шефа на "Газпром" Алексей Милер.

При все това с оглед изострянето на отношенията между Русия и Украйна успехът на "Южен поток", заобикалящ украинската територия, се очертава като още по-значим, посочва "Комерсант".

По думите на Алексей Милер цената на руския газ за България е станала "една от най-ниските в Европа", пише по-нататък вестникът.

"Газпром" не коментира официалното съобщение на българското правителство, че страните са подписали протокол, предвиждащ тръбопроводът да бъде достъпен и за други доставчици. Въпросът дали монополистът ще издейства "Южен поток" да бъде освободен от изискванията на третия енергиен пакет на ЕС бе поставен още в началото на дейността по проекта. Иначе компанията ще бъде принудена да "запази" част от тръбата за хипотетични алтернативни доставчици, поради което тя със сигурност ще работи на загуба, твърди руският всекидневник.

Според него "Газпром" е съобщил, че "има варианти" и преговорите с Брюксел продължават. "Правилата на третия енергиен пакет предвиждат половината мощности от "Южен поток" да се продават на търг, тъй че "Газпром" ще се конкуира с азербайджанския консорциум "Шах-Дениз", коментира Михаил Корчемкин, шеф на компанията East European Gas Analysis.

"Газпром" не крие, че основната цел на "Южен поток" с оглед стагниращото търсене на газ в Европа е да се заобиколи Украйна, пише "Комерсант". Вестникът цитира Алексей Милер: "С "Южен поток" рисковете, свързани с транзита, отпадат завинаги", и напомня, че в момента руският монополист води "ожесточени преговори" с Украйна за цената на газа, доставян там. Ако "Газпром" натовари изцяло "Южен поток" и "Северен поток", ще може да се откаже изобщо от транзита на продаваното гориво през Украйна, твърди изданието.

По-рано обаче "Газпром" очакваше вносът на газ в Европа рязко да нарасне до 2020 г. и бе готов да използва всички транспортни мощности. Днес концернът постепенно започва да признава, че тези прогнози са били грешни, пише "Комерсант".

"Засега конюнктурата ни дава възможност да направим пауза", е заявил вчера зам.-шефът на "Газпром" Валерий Голубев по повод перспективите за разширяване на наличните газопроводи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?