“Газпром“ става все по-сигурен купувач на гръцката ДЕПА

Руският монополист “Газпром“ все повече доминира на търга за покупката на гръцката газова компания ДЕПА, след като другият руски участник в приватизацията - “Синтез“, обяви, че се оттегля от надпреварата, но оставя открита възможността да внесе оферта в последния момент само за покупката на гръцкия газов оператор ДЕСФА. Това съобщава гръцкият в. "Етнос", цитирайки агенция Дау Джоунс.

Крайният срок за подаване на оферти е 29 май, а победителят на търга се очаква да бъде излъчен в края на юни. Оттеглянето на “Синтез“ от търга за ДЕПА не е изненадало управата на гръцката агенция за приватизация и правителството в Атина, тъй като ръководството на руската компания е уведомило доста преди това, че няма да работи срещу интересите на “Газпром“ за покупката на ДЕПА, пише вестникът. Ако “Синтез“ участва в търга за ДЕСФА, очаква се руската компания да има силен противник в лицето на азерската държавна компания СОКАР.

За СОКАР се твърди, че след визитата на гръцкия премиер Андонис Самарас в Баку и разговорите му с азерското правителство са започнали интензивни сондажи за по-силна оферта за покупката на ДЕСФА. Атина е заинтересована СОКАР да спечели търга за ДЕСФА, тъй като иска компанията, участваща в експлоатацията на находището “Шах Дениз ІІ“, да избере за износ на суровината си Трансадриатическия газопровод (ТАР), минаващ през Гърция за Европа. До края на юни консорциумът за разработването на “Шах Дениз ІІ“ трябда да обяви дали ще пренася газа си по “Набуко.Запад“ или по ТАР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес