Ген. Борисов горд, че и България е включена в разследването на атентатите в Мадрид

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов благодари за високата оценка и доверие на испанският вътрешен министър Анхел Асебес по повод изявлението му, че разследването на терористичните атентати в Мадрид от 11 март се води в седем страни, сред които и България.

Горд съм, че нашите специални служби заслужиха уважението на европейските страни и се наредиха сред германските, английските, френските и белгийските си колеги, заяви пред Mediapool ген. Борисов. Борисов обаче отказа да потвърди дали има отправено запитване от испанска страна към нашите специални служби във връзка с терористичните актове. Коментар отказа и ген. Румен Миланов, който е шеф на НСБОП - службата, която работи срещу трафика на оръжие, взривни вещества наркотици, както и по финансирането на тероризма от организираната престъпност.

Испанската преса, цитирана от Би Би Си, съобщава, че полицията в страната работи по международни писти във връзка с финансирането на клетката на Ал Кайда, организирала атентатите във влаковете на 11-ти март в Мадрид. В разследването са ангажирани още представители на Великобритания, Франция, Белгия, Германия, Тунис и Мароко.

Едно от предположенията е, че то може да е осигурявано от трафик на наркотици.

На пресконференцията в Мадрид в сряда Анхел Асебес раздели хората, организирали атентатите, на три групи- централна, втора, която само е изработила и поставила бомбите и трета, съставена от дребни престъпници, които са се занимавали с логистиката.

В западните и български медии нееднократно се появяваха публикации, че египтянинът Ал Зауахири - дясна ръка на лидера на Ал Каида Осама Бен Ладен е минавал транзит през България. Според непотвърдени информации той се е опитвал да регистрира ислямска фондация у нас, но документите му били отхвърлени. В справки на разузнаването се признава, че терористите гледат на страната ни като удобна логистична територия за преминаващи техни активисти, чиито ядра са базирани в Европа.

Споделяне

Още от България