Георги Гергов готов за депутат и стартира свой вестник

Крупният бизнесмен и член на Националния съвет на БСП, както и на партийното ръководство в Пловдив Георги Гергов изрази желание да влезе в парламента.

Той заяви в четвъртък, че няма много да му мисли, ако кандидатурата му бъде издигната и ще даде съгласие да стане депутат.

Бизнесменът, който е мажоритарен собственик на Пловдивския панаир, стопанин на най-хубавата част на Стария Пловдив, на ЦУМ в София, на курортния комплекс "Слънчев ден" в курорта "Св. Константин и Елена", на ред хотели в Пловдив и други, обясни, че "за политическия живот е вредно бизнесът да лобира скрито и да финансира партиите от задна линия".

Гергов аргументира участието си в политиката, което започна с летящ старт в редиците на БСП, след като през годините бе гравитирал и около СДС, че "в цял свят бизнесът движи политиката, тук сме обърнали реката срещу собственото ѝ течение".

Освен с партийно покровителство, Гергов разполага и със силно лоби в местната власт. Неотдавна той бе предложен за почетен гражданин на Пловдив, но Общинският съвет се въздържа все още да разгледа предложението поради силната съпротива на общинари от други партии и общественото недоволство.

В момента с разклатени позиции е друг човек на Гергов на възлово място в Пловдив – директорът на териториалната структура на НАП Георги Търновалийски, който преди да вземе този пост е бил главен счетоводител във фирма на Гергов. За дирекцията на НАП в Пловдив са изпратени сигнали в прокуратурата, че е покровителствала източването на ДДС в големи размери.

В четвъртък близкият и до президента Георги Първанов предприемач обяви още, че пуска и регионален вестник. След като от името на Пловдивския панаир закупи кабелната телевизия "Евроком България", сега предизборно започва издаване на вестник, който също ще се води собственост на панаира. Според пловдивски медии, хора на Гергов са започнали усилено да ухажват журналисти от регионалния печат.

Социалисти смятат, че Гергов чука на отворена врата, тъй като представителите на бизнеса ще са с най-голяма квота (35%) в изборните листи на БСП, съгласно утвърдените правила и критерии в партията.

За челни места в листите претендират и министрите от левицата. Депутати съобщиха пред Mediapool, че министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов иска отново да е водач в Сливенския район. Такова решение се очаква да бъде взето в четвъртък привечер от общинската партийна конференция в гр. Нова Загора.

На същото заседание настоящият евродепутат от БСП Евгени Кирилов най-вероятно ще бъде номиниран за листата на партията за Европейския парламент.

Досегашният народен представител Пламен Ранчев от БСП също се очаква да намери избираемо място и в лисите, издигнат от общинската конференция в Нова Загора.

До края на март партийната централа в София трябва да има вече някакво решение за евролистата, в началото на април - за Народно събрание, след което следва одобрение на пленум, казаха социалисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?