Георги Колев не вижда причини новият ВСС да избира негов наследник

Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, чийто мандат изтича през ноември, не вижда никакви причини новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да избира негов наследник.

Както е известно, в понеделник съдебните кадровици избраха с мнозинство от 20 срещу 5 гласа ръководителя на Второ отделение на ВАС Георги Чолаков за следващ председател на съда.

Решението им обаче трябва да бъде потвърдено с указ на президента Румен Радев, за да встъпи в длъжност новоизбраният председател на ВАС. Преди ден държавният глава намекна, че това може и да не се случи, заявявайки, че според него е било редно следващият ВСС да се занимае с този ключов избор.

По думите му евентуалното издаване на указ за назначението на новия председател на ВАС е "много важен въпрос и трябва време за неговото решаване".

"Президентът има право на коментар, но и настоящият ВСС имаше пълното право да избере нов председател на Върховния административен съд", отговори му задочно Колев преди заседанието на съвета в четвъртък.

"Не виждам причина за подобно тълкуване. Доколкото е налице един законов мандат на ВСС, който изтича на 3 октомври, няма никаква причина да се мисли за това", каза още шефът на ВАС, допълвайки иронично, че следващият ВСС можел да избере негов наследник на поста и на третата година от мандата си, например.

Мнението му никак не е изненадващо предвид факта, че той лично лобираше за избора на Чолаков. Освен това ВСС реши да се занимае с този избор още в началото на септември по негово настояване, въпреки аргументите на част от членовете на съвета, че в този момент от годината много от съдиите във ВАС са в годишен отпуск и няма да могат да участват в процедурата по изслушване на кандидатите. В крайна сметка 2/3 от върховните съдии действително не присъстваха на изслушването на Чолаков и единствения му конкурент Соня Янкулова, което се проведе на 1 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от България