Георги Колев бе удостоен със "златен знак" за вярна служба във ВАС

Георги Колев

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет награди отиващия си шеф на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев с личен почетен знак първа степен “Златен“ за постигнатото от него в сферата на административното правосъдие. Георги Колев ще продължи кариерата си като редови съдия във върховния съд.

Отличието бе гласувано с 10 на 1 гласа. Единствената несъгласна бе бившата съдийка от ВАС Атанаска Дишева.

Предложението за връчването на отличието бе мотивирано от Боян Магдалинчев, който доскоро бе дясна ръка на Георги Колев във ВАС.

Той обясни, че шефът на съда е спомогнал за изграждане на административните съдилища, които са се сдобили и с нови сгради. Колев бил помогнал за разширяване на тълкувателната дейност и намаляване на натовареността в съда, както и за привеждане на съдебната практика в съответствие с правото на ЕС.

Атанаска Дишев бе несъгласна с абсолютно всичко казано от Боян Магдалинчев. Тя обясни, че Колев е наложил авторитарен модел на управление и е размествал съдии без никаква обосновка.

Съдия Дишев обясни, че командироването във ВАС е било прилагано като практика извън правилата за командироване, включително случаи на командироване на съдии от общите съдилища без да бъде дадена обосновка.

По думите ѝ незаконното командироване на съдии е продължило и след промяната на правилата за командироване в съдебния закон. Тя допълни, че Колев е фаворизирал определени съдии и е игнорирал други.

“Изискванията за даването на този знак са за изключителност, за отстояване на независимостта на съда и авторитета му. Известно ми е, че даването на отличието е формален знак, но дължах да кажа това“, добави Дишева.

Боян Магдалинчев я призова: „Така или иначе кажете и две позитивни неща, ако има такива и според вас“. Дишева не каза повече нищо.

Георги Колев стана шеф на ВАС след огромен кадрови скандал през 2011 година. Той е завършил Академията на МВР и цял живот се е занимавал с наказателно право преди мнозинството в тогавашния ВСС да го избере за шеф на административния съд. Този избор бе остро критикуван и от Европейската комисия.

До края на мандата му ВАС така и не въведе случайния подбор на съдии по делата. Системата за случайно разпределение посочва само докладчика, а мнозинството в състава се определя от началниците. Поради това във ВАС се случиха множество скандали с разпределението на делата.

При последния избор на членове на ВСС от съдийската квота лъсна и натиска на ръководството на ВАС върху редовите административни съдии да изберат за член на съдебния съвет фаворита на Колев.

По отношение на „европейските стандарти“ в правораздаването делото за обявяването на КТБ в несъстоятелност бе решено от ВАС в пълно противоречие с практиката на Европейския съд по правата на човека. А това бе делото с най-голям материален интерес по време на мандата на Георги Колев. През цялото време шефът на ВАС част от мнозинството в предишния провален съдебен съвет, редом с главния прокурор Сотир Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България