Новият ВСС като стария: Георги Чолаков бе избран начело на ВАС

Той обеща да ръководи прозрачно и да се вслушва в редовите съдии за всичко

Снимка: БГНЕС

Въпреки множеството съмнения за процедурни нарушения, Висшият съдебен съвет (ВСС) избра окончателно с 20 гласа "за" и 4 "против" Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). Той получи убедителна подкрепа от съдебните кадровици, включително и от членове на оформящата се опозиция във ВСС.

Съдия Георги Чолаков се представи добре по време на краткото си изслушване, продължило малко над час. Той обеща да ръководи върховния съд с подкрепата на редовите съдии, да развие съдийското самоуправление и критикува някои от практиките на досегашния шеф Георги Колев.

С гласуването в четвъртък Чолаков се превърна в първия председател на върховен съд, чиято кандидатура е гласувана от два състава на ВСС. Предишният съвет го избра с 20 гласа "за" и 5 "против", но президентът Румен Радев отказа да подпише указ с аргумента, че Чолаков трябва да получи доверие от новия ВСС. Доверието беше получено отново с 20 гласа "за", въпреки всички критики към процедурите и имотните сделки на бъдещия шеф на ВАС.

Изборът на председател на ВАС бе един от ключовите измерители за ЕК при оценката на напредъка на България в съдебната реформа. Другият измерител бе изборът на новия състав на ВСС.

Съмненията

Най-големите съмнения около избора бяха свързани с процедурата. Още преди официалното издигане на Чолаков медиите написаха, че той е най-вероятният избраник на сегашния шеф Георги Колев, който е близък до ГЕРБ. По предложение на ръководството Пленумът на ВАС взе решение кандидатурите на конкурентите за позицията Георги Чолаков и Соня Янкулова да бъдат гласувани явно и поименно от съдиите. Това доведе до съмнения, че ръководството може да опита да контролира вота във върховния съд. Доказателства за това не бяха дадени, защото никой от върховните съдии не проговори в тази посока.

Очаквано пленумът на ВАС избра за свой фаворит Георги Чолаков с 48 гласа срещу 13 за Соня Янкулова. Впоследствие в протокола от гласуването бе записано, че Чолаков е подкрепен от 61 съдии. Нещо, което не е вярно и отречено от самия съдия Чолаков. Протоколът бе показан по време на изслушването във ВСС от бившия съдия във ВАС Атанаска Дишева.

След това дойде разкритието за спорните имотни сделки на Георги Чолаков. През 2011 година той се е сдобил с цесии върху множество имоти около Балчик. Той е декларирал цесиите пред Сметната палата само през 2013 година, след като е встъпил като съдия във ВАС. Предходният ВСС не сметна за необходимо да провери случая. Новият ВСС гласува кандидатурата на Чолаков преди да е приключила проверката на съдебния инспекторат на имуществената декларация на съдията.

Шефът на инспектората Теодора Точкова обяви, че се чака разкриването на банковата тайна върху сметките на съдията. Въпреки това кандидатурата бе гласувана и, ако има нещо нередно, то трябва да се реагира постфактум.

След отказа на президента Румен Радев да подпише указа за съдия Чолаков след първия избор, новият ВСС реши да игнорира втория кандидат за шеф на ВАС Соня Янкулова. Така в четвъртък съветът изслуша само Георги Чолаков и бе блокирана възможността за сблъсък на идеи.

Отговорите на Чолаков

Членът на ВСС Атанаска Дишева зададе най-много въпроси по същество на Георги Чолаков за проблемите около неговата кандидатура и съмненията в процедурата. Съдия Чолаков обяви, че няма никакво отношение към правилата за гласуване на пленума на ВАС, които са довели до избора на неговата кандидатура.

"Нямам участие в изготвяне на тези правила. Знам кой ги изготви и вие знаете. Но това не съм аз. Пленумът реши гласуването да бъде явно и поименно. Аз не съм държал на това. Пленумът имаше своите мотиви. Подкрепата беше 48 (гласа за мен, а не 61) срещу 13 съдии. В това съм категоричен. Не съм изготвял протокола", каза Чолаков.

Попитан какво ще прави с множеството роднински назначения във ВАС, Георги Чолаков каза, че ще извърши атестации на всички служители, в които ще участват и редовите съдии.

"Ако всички кажат, че един служител работи добре, няма да има причина да го освободя, пък бил той и роднинско назначение. Тези служители са на постоянни договори и за да се направи нещо, трябва да има основание. За тези проблеми колегите говорят само по коридорите, но никой официално не го е заявил досега", каза Чолаков.

Бъдещият шеф на ВАС каза, че пленумът на съда ще решава за бъдещите заместник-председатели на съда, за новите шефове на отделения и за разпределението на работата по правна материя. Той обяви, че ще пракрати досегашната практика за фаворизиране при определяне на съдии за участие в семинари, работни групи, командировки и др.

Георги Чолаков съобщи, че вече ползва имотите край Балчик и не вижда нищо незаконно в това. Той се позова на практиката на Върховния касационен съд по подобни случаи.

"Не бягам от проверки. Аз не съм ги крил по никакъв начин. Тези имоти не подлежат на деклариране, но аз ги декларирах при встъпването си във ВАС през 2013 г. Те подлежаха на проверки повече от шест години", каза съдията.

Въпросите на Атанаска Дишева и отговорите на Георги Чолаков предизвикаха реакцията на Георги Колев.

"Възможно е аз да съм привърженик на един по-авторитарен стил на управление, а той (Чолаков) да се вслушва повече в мнението на колегите. Въпросите на колегата Дишева обаче не бяха за тук, защото бяха към мен. Надявам се колегата да реализира всички амбициозни цели, които си е поставил. Надявам се той да получи подкрепа от вас и ще я получава и занапред", каза Колев.

Обещанията

Извън това Георги Чолаков направи няколко силни заявки за големи промени в стила на управление на съда. Той обяви, че "безрезервно" ще се съобразява с позицията на редовите съдии по буквално всички въпроси, свързани с управлението на ВАС.

"Аз съм привърженик изцяло на съдийското самоуправление и съм готов да съгласувам с пленума и отделенията на съда дори заповеди, които са изцяло в моите правомощия", каза Чолаков и обеща да защитава независимостта на всеки магистрат, без значение от кой съд е.

"ВАС ще се превърне в открит, ясен съд, с ясни правила и отчетност за извършените от него действия", обяви той.

Съдия Чолаков обеща да се допитва до редовите съдии дори за преместването и командироването на магистрати. Той похвали своя конкурент Соня Янкулова за нейните професионални качества и каза, че отношението към нея ще остане непроменено.

За контактите си с медиите Чолаков обеща безусловна прозрачност в управлението си. "Медиите трябва да получават информация от първа ръка от съдиите защо едно дело е решено така", каза той.

Единственият въпрос, останал без отговор, бе отправен от шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той попита Чолаков дали е запознат с решението на ВАС за отнемането на лиценза на КТБ, което се случи в нарушение на практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Георги Чолаков каза, че не е чел това решение.

Дебат нямаше

След задаването на всички въпроси членовете на ВСС на практика не проведоха дебат. Атанаска Дишева каза, че няма да подкрепи Чолаков, защото процедурата за избор е незаконна заради неучастието на Соня Янкулова. Атанаска Дишева каза, че Чолаков е бил част от стария управленски екип и тя няма как да го подкрепи.

Лозан Панов допълни, че вече е гласувал за Соня Янкулова и не е получил основание да смени своята позиция. Цветинка Пашкунова каза, че няма да подкрепи Чолаков заради процедурата на ВСС, която не е допуснала до участие Соня Янкулова.

За сметка на това Красимир Шекерджиев, който също е сред членовете на ВСС с принципна позиция, обяви, че ще подкрепи Чолаков, Той каза, че е бил удовлетворен от това, което е чул от съдията.

"Аз бих подкрепил решението на общото събрание на всеки съд, а сега не виждам причина да не го направя. Силно се надявам те (съдиите) да са направили правилния избор и той (Чолаков) да изпълни обещанията си", каза Шекерджиев.

Кой е Георги Чолаков

Съдия Георги Чолаков е роден в Сливен. Завършва право в юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Започва работа в системата като съдия в районния съд в Котел, а през 1993 г. отива в Сливен, където става председател на районния съд. По онова време заместник му е Юлиана Колева, доскоро член на ВСС.

През 1995 г. Чолаков напуска съдебната система и става адвокат, като такъв работи до 2007 г. Тогава се връща отново в съдебната система. След конкурс, на 1 март 2007 г. Чолаков започва работа като административен съдия в Сливен. През октомври същата година е командирован в Административен съд София-област. Две години по-късно отново напуска системата и започва работа като нотариус в Балчик.

През 2012 г. се явява на външен конкурс и така отново се връща в съдебната система, но вече във Върховния административен съд. От 1 юли 2013 г. Георги Чолаков е назначен от Георги Колев за ръководител на Второ отделение на ВАС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?