Изборът на новия шеф на ВАС: Схемата се повтаря

Политико-прокурорското мнозинство решава с мълчаливата подкрепа на президента и самата съдебна система

Изборът на новия шеф на ВАС: Схемата се повтаря

В четвъртък Висшият съдебен съвет в новия си състав ще гласува кандидатурата на съдия Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд. Това е първият ключов избор на новия кадрови орган на съдебната власт, който ще зададе посоката на всички негови бъдещи действия. Големият въпрос е дали политико-прокурорското мнозинство във ВСС ще е достатъчно, за да подпечата избора на съдия Чолаков.

Засега изглежда, че това е така. Президентът Румен Радев наложи вето върху първия избор на Георги Чолаков и с това “патроните“ му свършиха. Ако ВСС избере същия съдия отново, Радев няма право на втори отказ и трябва да подпише указа за назначаване. Смелостта на президента обаче стигна дотук. Той не изложи никакви аргументи пред ВСС защо смята, че изборът е бил неправилен, а можеше.

Мълчанието на президента даде възможност на управляващите просто да го заобиколят и да засилят натиска върху ВСС за възпроизвеждане на избора. Ако Румен Радев бе казал в прав текст, че не са разсеяни съмненията около имотното състояние на съдия Георги Чолаков, неговото вето би тежало много повече. Това би създало проблем с легитимността на бъдещия председател на ВАС, ако изборът бе повторен. Но това, така или иначе, не стана.

Около кандидатурата на Чолаков възникнаха съмнения заради отпусканите от него кредити, срещу които се сдобил с цесии върху множество имоти около Балчик. Той не е декларирал тези цесии пред Сметната палата и не смята, че е трябвало, защото тогава имотите все още не били станали негови. Предходният ВСС не сметна за необходимо да се занимава със случая и одобри кандидатурата с голямо мнозинство.

Заради президентското мълчание политико-прокурорското мнозинство в новия ВСС продължи да действа по план, заобикаляйки ветото твърде лесно. Общо 18 членове на съвета решиха да елиминират единствения конкурент на Георги Чолаков - Соня Янкулова - от повторно гласуване. Това означава, че в четвъртък ще бъде изслушван само един кандидат и няма да има сблъсък на идеи, който е задължителен за толкова важен избор. ВСС ще чуе единствено позицията на фаворита на предишния компрометиран съдебен съвет. За повторния избор на Чолаков за шеф на ВАС са необходими 17 гласа. Явно той ги има.

Вторият фактор, който ще произведе новия началник на ВАС, са самите съдии във върховния съд. Зад кандидатурата на Георги Чолаков застана лично шефът на съда Георги Колев и цялото ръководство. Кандидатурата на Чолаков събра подкрепата на 57 върховни съдии срещу 22 гласа за Соня Янкулова. Още тогава в системата започнаха да циркулират слухове, че двайсетина върховни съдии са били “доубеждавани“ по всякакви начини да подкрепят Чолаков. Явно те са били убедени и така съдиите от ВАС сами избраха Чолаков. Това даде аргумент на предишният ВСС, който бе доказал, че не харесва съдийското самоуправление, да се позове именно на него и да избере Чолаков за шеф на съда.

В крайна сметка никой не разбра със сигурност дали е имало натиск върху съдиите. Показателно за витаещото чувство за предизвестеност бе, че 1/3 от съдиите във ВАС игнорираха изслушването на бъдещия си шеф. И въпреки знаците за недоволство, никой от недоволните не каза и дума.

По същия начин никой от стотиците административни съдии не каза публично и дума за огромния натиск, на който ги подложи ръководството на ВАС покрай изборите за новия ВСС. Тогава Mediapool разкри, че ръководството буквално е спуснала с окръжно писмо своята кандидатурата за член на ВСС. Резултатът бе, че сравнително неизвестният габровски съдия Светлозар Рачев бе издигнат за кандидат за член на ВСС с подписите на 151 от общо 300 административни съдии в цялата страна.

След разшумяването на този скандал Светлозар Рачев не успя да стане член на ВСС, но схемата и склонността на поне половината от административните съдии да следват шефските предпочитания станаха явни. Сега тази схема вероятно пак се повтаря – и пак с мълчаливата подкрепа на самата съдебна система.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?