ГЕРБ и ДПС забатачиха още повече искането за референдум за Турция

ГЕРБ и ДПС забатачиха още повече искането за референдум за Турция

За първи път ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно по ключов въпрос и така оставиха за неопределено време решаването на проблема дали да има, или не референдум за приемането на Турция в Европейския съюз.

В сряда след почти четиричасови дебати, които не бяха по същество дали да се проведе национално допитване, а кой да провери подписката, внесена от инициативен комитет на ВМРО, със 119 гласа "за", 0 "против" и 25 "въздържал се" НС реши служба ГРАО да провери автентичността на подписите.

За това предложение гласуваха именно ГЕРБ и ДПС, “Коалиция за България“ се въздържа, а парламентарните групи на “Атака“ и “Синята коалиция“ не участваха в гласуването.

Дебатът започна от рано сутринта в сряда, като същото време около стотина симпатизанти на ВМРО имаха демонстрация пред парламента с искане за провеждането на референдума.

В пленарна зала Четин Казак от ДПС поиска да отпадне предложението на “Атака“ за незабавно решение за свикване на референдум, групата напусна демонстративно залата и не участва в гласуването.

От трибуната Волен Сидеров предупреди ГЕРБ, че и по това предложение управляващата партия гласува с ДПС и че започва да води "опасна политика".

В реплика пък Тодор Великов от РЗС настоя председателят на Народното събрание Цецка Цачева да следи в какво облекло народните представители идват на работа. Великов имаше предвид появяването на Сидеров с кожено яке в зала, както и демонстративното му облекло преди две седмици с черна фланелка с надпис "Не на Турция в ЕС!".

Думите му предизвикаха размяна на остри реплики между депутатите на “Атака“ и РЗС и това накара Цачева да прикани няколко пъти квесторите да въдворят ред в залата.

Едни от малкото изказвания по същество за референдума и за позицията на България относно членството на Турция в ЕС бяха на бившите премиери и сега депутати Иван Костов (ДСБ) и Сергей Станишев (БСП).

"Парламентарната група на “Синята коалиция“ подкрепя искането за провеждане на референдум за членство на Турция в ЕС, но той да се проведе едва след като ЕК призове страните-членски да подпишат договора за присъединяването на Турция", каза Костов от парламентарната трибуна. Той изрази съжаление, че по такъв изключително важен въпрос Народното събрание не се отнася с необходимото внимание.

Костов декларира, че сините няма да гласуват предложението на Цачева служебно да бъде променен законът за референдумите и така ГРАО да се задължи да проверява автентичността на подписите при провеждане на допитване.

ГЕРБ внесоха такова предложение, тъй като според тях в закона имало пропуск и затова внесените още през юли над 300 хиляди подписи отлежаваха в НС, без по тях да има решение както е предвидено в закона.

"Зад процедурата се скрива един много важен дебат. На 3 октомври 2005 г. ЕС направи компромис и започна преговори с Турция, която беше окупирала част от чужда територия. Започнаха преговори без Турция да е изпълнила критериите от Копенхаген. Тогава българската политическа класа не реагира въобще освен реформаторската десница", допълни Костов.

Според него има още много тежки въпроси, които България и Турция трябва решат. По думите му тези въпроси не могат да бъдат забавени и трябва да получат своевременно решение.

Костов смята, че дебатът за членството на Турция в ЕС трябва да започне още сега и че българското правителство да има ясна позиция.

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира от своя страна, че България като държава и българското общество трябва да се произнесат за членството на Турция в ЕС, но това да стане когато приключат преговорите на страната с ЕК.

Той също настоя за дискусия по същество, която обаче не се случи, и че тези събрани над 300 хиляди подписа трябва да получат решение от НС.

Според Станшев в пленарна зала при такъв дебат трябва да има и представители на кабинета.

"Със служебното предложение за решение НС бяга от проблема по същество и затова парламентарната група на левицата трудно би го подкрепила", допълни Станишев.

Той призова всички парламентарни групи и правителството да излязат с ясно становище и така да се види кой каква позиция заема по въпроса за членството на Турция в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?