ГЕРБ отхвърли апокалиптични енергийни прогнози на БСП

Няма източени язовири, липса на въглища и опасност от режим на тока,заяви енергийният министър в оставка

Министърките Петкова, Василева и Павлова опровергаваха твърденията на БСП за проблеми в енергетиката и еврофондовете

Няма опасност на режим на тока заради източени язовири, липсващи въглища и вносът на ток от Турция на фона на рекордното потребление на електроенергия миналата седмица е аварийна помощ, която е нормална практика между системните електроенергийни оператори в региона и Европейския съюз. Това обясни министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по повод апокалиптичната картина, нарисувана в енергетиката в понеделник сутринта от БСП.

"ГЕРБ съсипаха енергетиката” и се оказаха по-лоши от природно бедствие, обяви преди това депутатът от БСП Таско Ерменков. Според него с недалновидната се политика в енергетиката управляващите са превърнали страната ни от нетен износител на електроенергия във вносител не само от Румъния, а и от Турция, за която страната ни традиционно е изнасяла ток. По думите му водните баланси на държавата били под критичния минимум – язовирите били полупразни, а някои са под санитарния минимум. Въглищните запаси също били под изискваните.

Петкова обаче обяви на съвместна пресконференция с екоминистъра Ивелина Василева и регионалния Лиляна Павлова, че има достатъчно вода в язовирите, за да се произвежда електрическа енергия. С Министерството на околната среда и водите се поддържа непрекъсната връзка за състоянието на водоизточниците.  Язовирите към днешна дата са запълнени на 56.2% от общия им обем, нека да бъдат спокойни българските граждани, каза Петкова и призова да не се слушат неверните твърдения на БСП. "Предприели сме всички действия и мерки, така че да бъде сигурна електроенергийната система“, каза енергийният министър в оставка.

По думите ѝ  топлоелектрическите централи разполагат с необходимите количества въглища и се работи с необходимата мощност.

"Честно да ви призная, имах усещането за по-голяма експертност, когато става дума за енергетика по отношение на колегите от БСП. Очевидно нещата не стоят точно така“, коментира Теменужка Петкова.

Тя смята, че БСП бърка понятието внос на електрическа енергия с предоставяне на аварийна помощ. "Това е нормална и обичайна практика, която се е прилагала винаги. През 2013 г. те са искали аварийна помощ и такава е била предоставена за 4200 мегавата. От друга страна България е предоставяла такава на наши съседни държави в размер на 2200 мегаватчаса. Към настоящия момент българският "Електроенергиен системен оператор" е поискал възстановяване на такава аварийна помощ, която е била предоставяна на Турция и Сърбия. Тази помощ е безплатна“, коментира енергийният министър в оставка. Тя обясни, че практиката е пир предоставяне на аварийна помощ тя да се връща после. "Не става въпрос за внос. Турция ни дължи такава помощ в размер на 1800 мегават часа, а Сърбия 800 мегаватчаса“, каза още Теменужка Петкова.

Министърът в оставка отрече отиващото си управление да оставя каквито и да било бомби в енергетиката пред служебния кабинет, както бе обвинено от друг депутат от БСП – Жельо Бойчев.

Според нея точно обратното – БСП са заложили през 2006 г. бомбата АЕЦ "Белене" и са я оставили с поръчано оборудване за милиарди, "което не са благоволили да платят". "Тази бомба трябваше ние да я платим. Бомбата обаче, не избухна така, както някои си я представяха или така както искаха да се случи, защото намерихме правилния подход и диалог с колегите от "Атомстройекспорт“, "Росатом“, с нашите руски партньори“, допълни тя.

 "Обезвредихме и друга много важна бомба – финансовият апокалипсис в енергетиката", заяви Петкова и посочи, че при идването си на власт ГЕРБ заварила в държавните енергийни дружества едва 404 млн. лв., а сега ги оставя с наличен паричен ресурс от 1.113 млрд. лв.

"Всички можем да смятаме и да видим каква е разликата. Това, което сме направили, е да обезвреждаме бомбите, които някой друг заложи. Този път в енергетиката няма да им се получи, само това искам да кажа на БСП“, заяви Теменужка Петкова.

Споделяне

Още от Бизнес