ГЕРБ отстояват данъка върху спестяванията, въпреки отпора от всички страни

Менда Стоянова потвърди, че с приходите ще се осигури предизборното повишение на пенсиите

ГЕРБ отстояват данъка върху спестяванията, въпреки отпора от всички страни

Доходите от лихвите по депозитите трябва да се облагат, защото така е справедливо и икономически обосновано, заяви председателят на парламентарната финансова комисия Менда Стоянова, с което засега парира съмненията, че депутатите от ГЕРБ ще блокират силно оспорваната и непопулярна мярка за връзване на бюджетните приходи. Стоянова потвърди предположенията, че тези постъпления са необходими, за да се осигури обещаното повишение на пенсиите в изборната 2013 година.

"В България доходите на физическите лица и на фирмите се облагат с 10% плосък данък. Плоският данък и тази ставка, която е единствено ниска в ЕС, означава, че трябва да има много широка данъчна основа, върху която да се налага тази ставка и всякакви изключения от тази данъчна основа не са приемливи", обясни Стоянова в четвъртък.

Тя повтори част от аргументите, с които финансовият министър Симеон Дянков обоснова въвеждането на данъка.

"България е единствената страна в Европа, която не облага доходите на лицата от лихви. Смятам, че е нормално както се облагат доходите от труд, от допълнителен труд, от наеми, да се облагат и тези пасивни доходи от лихви”, каза още Стоянова.

Според нея няма риск хората да започнат да изтеглят спестяванията си от банките.

"Не смятам, че ефектът ще бъде "бурканбанк”, защото сигурността, която банките дават на парите, няма къде другаде да се получи. Не смятам, че хората, които имат малки депозити, ще усетят кой знае каква данъчна тежест”, каза Стоянова.

Тя даде за пример депозит от 1000 лв., за който данъкът на година щял да бъде около 4 лв.

"Не смятам, че това е ужасна данъчна тежест, за която говори опозицията", коментира тя.

Председателят на бюджетната комисия отхвърли и тезата на икономисти, че облагането на доходите от лихви се явява като повторно на едни и същи доходи.

"Категорично няма двойно облагане, защото хората са платили данък върху доходите, които те са депозирали като главница в банката, а лихвата, която те получават, е допълнителен доход, който ще бъде обект на облагане. Ако аз имам 100 000 лв. и ги вложа в банка, получавам за тях допълнителен доход под формата на лихва в размер на 4000 лв. Ако реша тези 100 000 лв. да ги вложа в купуването на магазин, който да давам под наем, бих получавала доход от наем, който се облага също с 10%. В този смисъл има равнопоставеност при облагането на всички доходи, които се получават от физическите лица”, обясни тя и отхвърли съмнението, че лансирането на идеята за данъка в публичното пространство е кратковременна и ще бидъ изтеглена от правителството.

"На този етап не виждам причина да говорим за оттегляне на решението на правителството", посочи тя.

Приходите от данъка са нужни са вдигане на пенсиите

Менда Стоянов призна защо точно в този момент се въвежда данъкът. "Ако той бъде отхвърлен, ще трябва да променим и разходната, и приходната му част", каза тя.

От въвеждането на данъка в хазната трябва да постъпят около 157-160 млн. лв. Това са средства, необходими за вдигане на пенсиите от 1 април следващата година. Според опозицията още когато е правен проектът за бюджет, тези средства са били предвидени в приходната част.

Това обаче бе спестено и едва в последния момент в публичното пространство бе хвърлена идеята за облагането на доходите от лихви, след като няколко седмици от финансовото министерство отказваха да се подготвя съответната промяна в закона, коментираха депутати от опозицията.

Президентът - въздържан за лихвения данък, опозицията - критична

Изненадата и негативната или най-малкото въздържана оценка доминираха в мненията за новата правителствена мярка. Тя бе обект на коментари както от страна на държавния глава, така и на лидери на основните опозиционни партии. Оценка дадоха и банкови шефове.

 

Президентът Росен Плевнелиев направи обширен анализ какъв трябва да е дебатът върху бюджета за следващата година, като не даде оценка на предложението да се въведе данък върху доходите от лихви.

 

"Икономиката я чака един труден период на възстановяване. Когато това е така и знаейки, че международно имаме криза и тя ще продължи още дълго време, вие се фокусирате върху работещи решения вътре в държавата”, обясни президентът. "Двигателите на икономиката са три. Единият е потребление, другият е износ и третият е инвестиции", продължи той.

 

След като обяснява защо инвестициите и износът не са надеждни лостове за растеж, той се спря на потреблението.

 

"Но как да раздвижим потреблението когато хората си държат парите в банките и получават едни лихви. Може би това се крие като икономическа обосновка зад решението. Знаейки че потреблението е важен двигател на растежа съответно да се търси чрез този данък да се раздвижи потреблението”, каза още Росен Плевнелиев.

 

"Въвеждането на 10% данък върху лихвите на депозитите няма да има голям ефект", коментира и вицепрезидентът Маргарита Попова. "Дебатът трябва да бъде сериозен, преди да се приложи това, тъй като не е нужно да се товарят допълнително хората и да се нарушава тяхното спокойствие. Ефектът би бил минимален и хората ще намерят начин да избегнат това", каза още Попова.

 

"Всяка развиваща се страна стимулира спестяванията като инвестиционен ресурс за икономиката, управляващите правят точно обратното", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

"Аз съм за това да има солидарност в обществото и хората с по-високи доходи да плащат по-високи данъци. Нека се вдигне данъкът за хора с по-високи доходи. Ако г-н Дянков е последователен, тогава да освободи от данък ипотечните и потребителските кредити. Да направи огледалната стъпка”, заяви още Станишев.

 

Лидерът на ДСБ Иван Костов не откри икономическа логика за въвеждането на данъка. "Първо, защото това противоречи на политическата логика и предзиброните обещания на ГЕРБ. Второ, защото в България инфлацията е сравнително висока. Доходът от лихвата не се превръща в чист нетен доход, а една част от него компенсира високата инфлация", каза той пред БНР.

 

Иван Костов напомни, че 90% от депозитите са до 1000 лева. "Става въпрос за облагане на пари на 90% от вложителите, които са си запазили "бели пари за черни дни". Това ще бъде нов удар върху хората. 175 милиона лева доход на домакинствата и фирмите ще се отнеме. Това ще намали потребителското търсене, ще ограничи възможностите им. Става въпрос за повторно облагане на доходи, които вече са обложени. Тези пари не са инвестиционни пари в смисъла, в който очаква Менда Стоянова", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България