ГЕРБ оттегли скандални поправки за продажбата на ниви

ГЕРБ оттегли скандални поправки за продажбата на ниви

Депутатите от ГЕРБ оттеглиха в сряда промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които задължават собствениците да предлагат земите си за продажба първо на арендаторите. Това е станало на заседание на парламентарната земеделска комисия. За отпадането на текста, който предизвика остър сблъсък в парламента и обвинения към управляващите в лобизъм, съобщи по-рано през деня земеделският министър Мирослав Найденов.

Той обясни пред бТВ, че поправката била отхвърлена от правната комисия в парламента, а и на снощното заседание на парламентарната група на ГЕРБ премиерът Бойко Борсиов "отправил такова послание" за оттегляне на спорните текстове. "Не конкретно за този текст, а за тези, които пресата нарича лобистки", каза Найденов.

Според опозицията текстът е противоконституционен и е "връщане към комунизма".

ГЕРБ въвежда нова процедура за внасяне на закони, съобщи още Найденов. Те ще минават първо през групата на ГЕРБ, вместо да отидат за обсъждане, да стане скандал и да се оттеглят, обясни министърът.

"Премиерът каза следното: ГЕРБ има 118 или 119 депутати – всеки има право на сътрудници, нека този експертен персонал бъде впрегнат", каза Найденов.

По думите на министъра собствениците на земи, които не ги обработват, ще бъдат санкционирани с определени данъци. "Трябва да платят, защото необработвайки земята, губим европейски средства", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България