С уговорката, че правителството не е дало повод

ГЕРБ ще пише нов закон за корупцията

Красимир Велчев

На третата година от началото на мандата си, при сриващо се доверие на гласоподавателите, управляващата партия ГЕРБ поде нова акция, с която да “измие ръцете си”. В четвъртък председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев изненадващо заговори за нов закон за корупцията, с изричната уговорка обаче, че в кабинета такова явление няма.

Велчев коментира, че има много идеи и би желал в България да има такъв закон, защото ще намали чувствително нивото на корупция в страната.

Според шефът на ГЕРБ в НС настоящите закони срещу подкупите не са достатъчно конкретни, след като негативната практика продължава. Велчев побърза да се застрахова, че “корупция в този кабинет няма”. След като по презумпция оневини Бойко Борисов и министрите, Велчев защити тезата си за необходимостта от закона с твърдението, че подкупите се раздават на по-ниски нива. За пример той даде общините, където 90% от сроковете са едномесечни, но никой не ги спазва.

С уточнението, че "сме малка държава и сме зависими от икономическото състояние на останалите страни", Велчев отчете успехи - правителството успяло да опази от повишение данъците и от намаление пенсиите, а съкращенията на работни места не били "толкова големи".

По-рано повечето опозиционни партии излязоха със становища за управлението на партията по повод третата година от мандата ѝ.

Вместо европейско качество на живот ГЕРБ сложи котва на социалното развитие на България, забрави за очакванията на българските граждани и се подигра с надеждите им за по-добро благосъстояние, по-високи доходи и повече социална сигурност, заяви народният представител от БСП Драгомир Стойнев.

Доходите не станаха средноевропейски, а се замразиха, престъпността също не беше преборена, само магистралите напредват, коментира Четин Казак от ДПС. Той даде лоша оценка на правителството заради неизпълнените обещания. Според него колкото по-рано има избори, толкова по-добре за България, тъй като ситуацията не се подобрява, а прогресивно се влошава.

От своя страна доскоро гарантиралия мнозинството на управлението в Народното събрание лидер на “Атака” Волен Сидеров обясни, че ГЕРБ води "проолигархична, лобистка и протурска политика". По думите му България върви в една все по-крива линия. Всички намерения на ГЕРБ се провалиха - повишават се цените на тока, на консумативите, заплатите са замразени, пенсиите също, обобщи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?