ГЕРБ сваля Андрей Иванов от постовете му

Орлин Алексиев и Николай Стойнев в борба да го наследят на поста председател на СОС

ГЕРБ сваля Андрей Иванов от постовете му

Във вторник се очаква Изпълнителната комисия на ГЕРБ да освободи Андрей Иванов от постовете председател на Столичния общински съвет и на софийската структура на партията. Това съобщиха източници от ГЕРБ.

Най-вероятно Иванов, който е бивш полицай и шеф на полицейско управление в София и се счита за един от доверените кадри на вицепремиера Цветан Цветанов, ще подаде оставка и от двата поста, като ще остане редови общински съветник. Потърсен за коментар, Андрей Иванов не вдигаше мобилния си телефон в понеделник.

Поводът за отстраняването на Андрей Иванов са "някои забележки" на премиера Бойко Борисов.

"Имам забележки към работата на Андрей Иванов и ще ги споделя пред изпълнителната комисия на ГЕРБ. Тя ще реши дали той да остане или не", каза Борисов, цитиран от "Труд"  миналата седмица.

Капката, която преляла търпението на премиера към Иванов, е оплакването от ИТ-фирми. Става въпрос за 18 млн. лв. по проекта "Развитие на административното обслужване по електронен път", който се финансиран по оперативна програма "Административен капацитет".

Офертите трябва да бъдат отворени на 13 януари, но според публикации в "Труд" победителите вече са ясни, като поръчката, разделена на няколко лота, ще бъде поделена между фирми на бизнесмените Спас Русев и Цветан Василев и Андрей Иванов.

В края на 2010 г. лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев обвини Иванов в неправомерно придобиване на около 60 имота. Последва проверка от Националната агенция за приходите, която не установи нарушения.

Андрей Иванов беше втори в листата за общински съветници на ГЕРБ след кмета Йорданка Фандъкова.  Неофициално членове на софийската организация на партията се оплакваха, че Иванов не е работил достатъчно за изборите в столицата. Официално обаче той излезе около месец по-рано в отпуск от общинския съвет с мотив да работи за изборите.

Иванов беше преизбран за председател на Столичния общински съвет на 8 ноември след сложни задкулисни конфигурации. Той запази поста си, въпреки че имаше още двама кандидати – Орлин Алексиев, който минава за близък до премиера Бойко Борисов, и Николай Стойнев, който е от хората на Фандъкова.

Въпреки че според повечето медии Николай Стойнев ще бъде новият председател на Столичния общински съвет, малко вероятно е Борисов да даде пълната власт в общината в ръцете на Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България