ГЕРБ внася доклада "Хохегер" в прокуратурата

Депутат: Моника Йосифова се превърна в магьосница – във всяка ръка държи пари, а от всеки джоб вади лъжи

Петър Хохегер

ГЕРБ внесе доклада за австрийския лобист Петър Хохегер, който беше осъден на две и половина години затвор в Австрия, в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, а до края на деня ще го изпрати и на главния прокурор. Това обяви в петък депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Правителството на Сергей Станишев подписа два договора с Хохегер, за 1.5 млн. евро през 2006 г., за подобряване на имиджа на България в ЕС.

При управлението на ГЕРБ те бяха разследвани близо седем месеца от специално създадена за целта анкетна комисия, която подготви доклад. Той обаче не беше приет от предишния парламент заради предсрочното му разпускане, посочи Главчев. Сега той се надява парламентът и прокуратурата да се произнесат по случая и да допълнят констатациите на комисията.

"Надяваме се, че председателят на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Волен Сидеров ще покаже, че е истински борец с корупцията и няма да прилага двоен аршин", допълни Главчев.

Според него безспорно е установено, че на Хохегер са изплатени близо 3 млн. лв., от които близо 800 000 лв. са получени от фирми на съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев Моника Йосифова, които са били подизпълнители. Има разминаване между казаното от Моника Йосифова, която беше изслушана от комисията, и действителността, смята Главчев.

"Комисията установи достатъчно факти и обстоятелства, които уличават действащите лица в тази афера в конфликт на интереси – и то хора от най-близкия кръг на тогавашния премиер Станишев в лицето на съветника му Росен Карадимов и жената, с която живее – Моника Йосифова. Тя се превърна като в магьосница – във всяка ръка държи пари и раздава на близките хора на Станишев, а от всеки джоб вади лъжи", коментира Румен Иванов, депутат от ГЕРБ.

"Безспорно установено е, че тя лъга членовете на комисията "Хохегер", декларирайки, че няма никакви взаимоотношения с фирмите на Росен Карадимов. Беше установено, че Моника Йосифова е превеждала пари на фирмата "Кей Ем Консултинг", допълни Иванов.

В тази афера имаше участие и настоящият премиер Пламен Орешарски, който като тогавашен министър на финансите е подписал договор с г-жа Йосифова, настояща Станишева, каза Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ.

Заедно със своите заключения ГЕРБ изпращат и доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция и становище на консултативния съвет на Сметната палата по случая "Хохегер". Приложена е и стенограмата от заседанието на правителството от 2006 г., на което се взима решение, с което се одобрява освобождаване на дивидент на Международния панаир в Пловдив, с който да се плати консултантския договор с Петър Хохегер.

"Този случай е отявлено престъпление, с което са нарушени поне три закона и се надявам прокуратурата да действа бързо", коментира преди три дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото с парите от дивидента Сергей Станишев си е правил черната кампания за изборите.

"В стенограмата има разсъждения на членове на кабинета по посока дали не действат много бавно по Закона за обществените поръчки. Особено активен в тези си разсъждения е премиерът тогава - Сергей Станишев. Малко странно звучи държавни мъже да разсъждават дали Законът за обществените поръчки действа бавно и поради тази причина не би следвало да се прилага", коментира Главчев. Според него като че ли целта на договорите е била да се изхарчат едни пари, а по-нататък да става каквото ще. В доклада има констатация, че на база на отчетните документи не може да се разбере дали се е свършила работата, която е предмет на договора, заяви в петък Главчев.

По думите му е спекулация, че комисията "Хохегер" е изхарчила много пари за дейността си. Похарчени са под 10 хиляди лева, от които 4000 са за превод на документи, каза Главчев.

Неотдавна Петер Хохегер беше осъден на две години и половина затвор заради облагодетелстване и фалшиви показания, дадени пред антикорупционната комисия на парламента, за финансирането на партията "Съюз за бъдеще на Австрия".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?