ГЕРБ заподозря, че МВР ще превръща обучителни центрове в бежански лагери

Зам.-вътрешният министър потвърди с уточнението, че това се прави заради недостиг на пари

Ръководството на МВР планира да превърне три центъра за обучение на полицаи и пожарникари в бежански лагери, въпреки че те са ремонтирани с евросредства и е забранено да се ползват по друго предназначение.

Такова съмнение изрази в сряда бившият зам.-вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Веселин Вучков, уточнявайки, че става въпрос за сгради в Казанлък и Варна.

По думите му засега официална информация за плановете на вътрешния министър Цветлин Йовчев липсва, но по данни от общински съветници от ГЕРБ и граждани от Казанлък и Варна се правели обходи от ръководители в системата на МВР.

"Затова предполагаме с особено голяма степен на сигурност, че тези три школи са пред закриване и устройването им в бежански центрове... В тези школи в последните години са налети много пари по международни проекти, включително по линия на Шенген и е забранено те да бъдат ползвани по друго предназначение", добави Вучков.

Той се възмути, че ръководството на вътрешното министерство взима подобни решения "непублично, панически и без ясна координация с местните власти". Заяви и че нищо не е съгласувано дори с полицейските синдикати.

Колегата му от ГЕРБ Аксения Тилева също се включи в брифинга на опозиционната партия в парламента, коментирайки, че евентуалното превръщане на Центъра за специализирана подготовка на полицаи в Казанлък в бежански лагер ще има изключително неприятни последици за целия регион.

Тя намекна, че присъствието на бегълци от Сирия в района може да повиши рисковете за националната сигурност, отбелязвайки, че в Казанлък е най-голямото предприятие за специализирано производство "Арсенал", където има разработено стратегическо въоръжение.

Тилева допълни, че на един километър от парк "Тюлбето", в който е обучителният център за полицаи, се намира и единственият в България барутен завод за капсули, а теренът на центъра граничи непосредствено с военен полигон, до който също се съхраняват военни съоръжения и взривни материали.

"В непосредствена близост до центъра се намират и водоемите за захранване с питейна вода на населението на Казанлък. Той попада и в охранителната зона на Казанлъшката гробница, която ежегодно посреща над 100 хиляди туристи", каза още Тилева, без да уточни дали има данни, че евентуалното настаняване на бежанци ще създаде пряка опасност от отравяне на водата в региона.

По повод съображението ѝ, че отварянето на бежански лагер в Казанлък ще навреди и на туризма, колегата ѝ от ГЕРБ Павел Христов изрази същото опасение по отношение на туризма във Варна, където се намират другите два обучителни центъра на МВР.

По-късно зам.-вътрешният министър Васил Маринов коментира, че въпросните центрове за обучение във Варна и Казанлък действително ще бъдат закрити, като курсантите оттам ще бъдат преместени в полицейската школа в Пазарджик. По думите му това обаче не се прави, за да се освободи място за бежанци, а заради недостиг от над 70 млн. лв. в бюджета на МВР за издръжка на учебните заведения.

Споделяне

Още по темата

Още от България