Герджиков "отмени" забраната на Борисов НСО да вози министри

В служебния кабинет всеки сам ще избира дали да ползва държавна охрана

сн. БГНЕС
Служебният премиер Огнян Герджиков "отмени" заповедта на предшественика си Бойко Борисов министрите да не се ползват от услугите на Националната служба за охрана (НСО). От правителствената пресслужба съобщиха в понеделник, че Герджиков ще се придържа към закона за службата, според който всеки министър сам ще преценява дали да има държавна охрана и няма да се съобрази със заповедта на Борисов.
 
"Не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде дерогирана като цяло разпоредба на закон", посочват от Министерския съвет. 
 
Преди близо година правителството реши под давлението на Борисов, че вицепремиерите и министрите от кабинета остават без охрана и превоз от НСО, въпреки че законът им дава това право.  По думите на Борисов така членовете на кабинета искали да покажат на гражданите, "че максимално сме сред тях и колкото ги е страх тях, ни е страх и нас". По-късно Борисов представи още една версия за решението си: "Колите ви взехме, за да покажем, че можем да правим популистки неща".
 
Герджиков обаче явно не приема насериозно визията на Борисов и ще се придържа към разпоредбите на Закона за НСО. 
 
Законът дава широки правомощия на службата, която остана под шапката на президентството, да обгрижва на практика който поиска. Решенията ѝ са класифицирана информация и остават в тайна за данъкоплатците, които всяка година финансират охраната на настоящи и бивши политици с десетки милиони.
 
Миналата седмица стана ясно, че НСО от скоро се грижи и за сигурността на съпругата на президента Румен Радев – Десислава. В характерния си стил, без да посочва конкретни имена, НСО обяснява, че има право да слага охрана на семейството на президента при "наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице или рискове от извършване на посегателства срещу личността му, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК".
 
Заради изключителната чувствителност на данъкоплатците към НСО, и по-конкретно към поведението ѝ на пътя, тя е чест обект на предизборни обещания. Лидерът на БСП Корнелия Нинова например поиска  Румен Радев да направи ревизия на службата, но засега не се знае дали държавният глава е взел насериозно препоръката.
 
Нинова алармира, че са поръчани още "две нови коли за Националната служба за охрана за много пари", а бюджетът на службата за следващата година е завишен – от 34 млн. на 37 млн. лева.
 
Миналата година службата за пръв път обяви публично и етичния си кодекс. Според него  "служителят на НСО е активен член на обществото и обществото му дължи уважение и добра материална осигуреност".
Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?