Гардове на НСО разработвали тайно охранявани от тях държавници

Гардове на НСО разработвали тайно охранявани от тях държавници

Служители на Националната служба за охрана (НСО) са събирали от 2002 г. насам нерегламентирано информация за държавници и политици, които са охранявали. Данните са били предавани на “принципала” на службата -  президента Георги Първанов. Това заяви в четвъртък уволнения от службата подполковник Николай Марков в сутрешното предаване на Нова телевизия “Коритаров Live”. По-късно бившият вече служител повтори твърденията си и пред журналисти в Народното събрание, където се срещна с депутати от ДСБ по тяхно искане.

По думите на Марков, охранителите от службата са били шантажирани заради техни “издънки в личния и служебния живот”, да следят с кого се среща, къде ходи, какво пие и яде охраняваният държавник. Според него заповедта за събирането на информацията идвала от “сивия кардинал на службата” полк. Петър Маринчев, който е началник на 3-ти сектор в НСО и охрана на председателя на парламента Георги Пирински.

Според подполковника имало документи, които доказвали нерегламентираното следене. На въпрос на Mediapool къде се съхраняват, Марков каза, че “на това трябва да отговорят лицата, които правят тази практика. Аз само давам сигнал”.

„Принципал на НСО и на разузнавателната служба е президентът, аз не съм получил обяснение”, добави той.

Запитан каква е целта на тези разработки, Марков обясни, че е политическа и че „информацията се предава по нерегламентиран ред, за да се използва”.

Екатерина Михайлова следена от НСО, папката за нея била при Първанов

Марков, който от 15 години работи в службата и е бил лична охрана на Екатерина Михайлова (когато бе зам.-шеф на предишния парламент) и на Георги Първанов (преди 10 години, когато е бил депутат и лидер на тогавашната парламентарна група на левицата), обясни, че още през 2002 г. е дал доклад на президента за случващото се. Документът бил заведен в канцеларията на държавния глава с изходящ номер и пр.

Подполковникът каза пред НТВ, че и от него са искали информация за Михайлова, но за Първанов – не. На въпрос кой се ползва от тези данни, Марков отговори: “Концентрацията на тази информация, която не е регламентирана по закон, може да отиде концентрирано само при един човек, който се явява принципал на службата – президента на България”.

Бившият военен министър и сегашен шеф на вътрешната комисия в НС Николай Свинаров, който също участваше в предаването на НТВ, коментира, че е чувал за подобни действия в НСО и “това всъщност не е тайна. “То е коментирано многократно в това число и по време на уволнението на ген. Димитър Владимиров (бивш шеф на НСО) имаше също подобни коментари”, допълни той.

В парламента Николай Марков обясни как е бил уволнен. В сряда вечер на улицата му били взети пистолетът и служебната карта по заповед на шефа на НСО ген. Димитър Димитров. „Казаха ми, че съм заплаха за националната сигурност, и може би заради това ме отстраняват”, каза Марков. От своя страна пред НТВ Николай Свинаров като юрист и бивш военен министър обясни, че подобен начин на уволнение е незаконен.

В парламента Марков препрати журналистите да питат отговорните лица защо пет години не са обърнали внимание на сигналите му, а на въпрос дали случайно е избрал днешната дата – 50-годишния юбилей на президента Георги Първанов, Марков коментира, че “не е умишлено, аз съм стоял до президента Първанов в най-тежките дни на политическата му кариера като лична охрана, нямам причина да имам към този човек нещо лично”.

Марков обясни, че е бил наказван четири пъти от НСО, като последното е било свързано с обиди от страна на бригаден генерал Стоян Томчев, който го наричал “боклук” и “свиня”. “Томчев е доверено лице на Георги Първанов”, обясни гардът. Той се закани да оспори в съда заповедта си за уволнение и ако трябва, щял да стигне до европейските институции.

“Нямам представа какво пише в заповедта, тя ще се обжалва по съдебен ред и вярвам, че тази заповед ще намери своето място и решение още в първото заседание, защото е много жалко и грозно. Като български офицер няма да позволя такава гавра в името на честта на моя пагон, който съм го взел от баща ми, дядо ми, нито една партийна централа не ми е дала пагон”, допълни емоционално той.

По думите му данните, които изнасял, са “трудно доказуеми, осъзнавам какво правя, осъзнавам какво ще се случи, но България е парламентарна република.

По повод обвиненията му към шефа на охраната на парламентарния председател Георги Пирински, че той е “сивият кардинал”, който поръчва събирането на информацията за политиците, Марков каза само, “попитайте председателя на парламента има ли нормална комуникация с охраната си”.

Самият Пирински не пожела да коментира нищо. От прессекретариата на президента също казаха, че няма да правят коментар на твърденията на служителя на НСО.

ДСБ поиска парламентарна анкетна комисия да провери НСО

“От 2002 г. в НСО се извършва проследяване с политическа и партийна цел на хора, които са охранявани. Това за нас е безобразие и което научаваме от разговорите, потвърди, че парламентът трябва да се ангажира”, обяви зам.-шефът на ДСБ Веселин Методиев.

От ДСБ предложиха да бъде сформирана временна анкетна комисия, “която да проучи всички факти, показващи, доказващи, или отхвърлящи версията за проследяване на политически дейци чрез служители на НСО”.

Според него службата е встрани от централните държавни институции и без анкетна комисия всичко това ще остане публична тайна.

“Нуждаем се от яснота имало ли е такива случаи, кои са, колко са, кой е поръчвал тези информации и проследявания”, каза Методиев.

По думите му в НСО имало специална служба, която се занимава с анализиране на охраняваните обекти. “И в нея хората са били принуждавани, по твърдения, да дават допълнителна информация какво правят охраняваните персони, това са обикновено висши държавни дейци – членове на правителството, на ръководството на НС, може би някъде около 30-40 човека, които са охранявани от НСО”, обясни той.

Методиев съобщи, че заради намесването на името на Екатерина Михайлова, която сега е депутат от ДСБ, са поискали от ръководителя на НСО да им дадат сведения за случая. “Смятаме обаче, че е необходимо парламентът да се занимае изцяло с дейността на НСО след 2002 г., след като се появяват такива информации”, допълни той.

НСО се разграничи от служителя си, измислял си заради лична обида

Часове след изявленията на подп. Марков от НСО разпространиха официално изявление, в което се казва, че „отправените от подполковника обвинения за събиране от служители на НСО информация за охранявани от службата  лица са напълно безпочвени и накърняват авторитета и достойнството на службата”.

„Служителите на НСО стриктно спазват и ще продължат и занапред да се придържат към изискванията на Закона за отбраната и въоръжените сили, който регламентира и дейността на службата.

Според съобщението, подп. Марков е уволнен дисциплинарно от кадрова военна служба след извършена служебна проверка заради извършени от него дисциплинарни нарушения. „За близо 14-годишния си стаж е наказван 6 пъти за системни нарушения и неспазване изискванията на закона”, се казва в съобщението.

От НСО се обръщат към прокуратурата да провери достоверността на думите на Марков.

Пред БНР малко по-рано доскорошният шеф на НСО Румен Миланов коментира, че подп. Марков не е покрил изискванията за физическа подготовка и от лична охрана бил преместен на длъжност охрана на обекти. Това, според ген. Миланов, го озлобило и го накарало да предприеме такава атака. Бившият шеф на НСО отхвърли твърденията на подполковника за нерагламентирано събиране на информация като измислени и абсурдни.

Началникът на НСО преди Румен Миланов – Димитър Владимиров - заяви пред Mediapool, че много добре познава подполковника, че същият бил недисциплиниран и няколко пъти наказван за това още по негово време. На въпрос как така един недисциплиниран офицер ще се задържи 14 години на работа в службата и ще порасне до чин подполковник, Владимиров каза: „Не искахме да похабяваме кариерата на момчето”.

Владимиров, който бе принуден да се оттегли от поста си, след като на два пъти гръмна скандал около негови служители, които се оказаха едновременно работещи като държавни охранители и гардове на частни лица от сенчестия свят, и то с негово знание, заяви, че скандалът е активно мероприятие срещу президента. „И на мене ми спретнаха такава история точно три дни преди рождения ми ден”, каза Владимиров.

Според него такива случаи хвърляли сянка върху безупречната работа на НСО. Запитан дали причината за подобни скандали не е липсата на всякакъв контрол над НСО, бившият ѝ шеф заяви: „Какъв контрол? Цялото общество вижда как си вършим работата, всички действия по охраната стават пред очите на хората, това ако не е контрол, какво е?”

Споделяне

Още по темата

Още от България