Да се осветли схемата на шантаж на политици

Да се осветли схемата на шантаж на политици

Нови разкрития за нерегламентирано подслушване и разработване на политици от страна на държавната служба, призвана да ги охранява, продължават да помпат скандала с НСО. В четвъртък уволненият наскоро гард от Националната служба за охрана (НСО) Николай Марков съобщи, че петима  високопоставени политици са били обект на нерегламентирано събиране на информация. НСО е подслушвала Венцислав Върбанов, когато е бил министър на земеделието, Стефан Софиянски като кмет на София, президентът Георги Първанов, както и лидерът на "Атака" - Волен Сидеров и на ДПС - Ахмед Доган, каза Марков пред бТВ.

Пред Mediapool бившият гард заяви, че изтичане на информация от НСО е довела до смяната на един министър, но отказа да конкретизира кой и от кое правителство с обяснението, че ще го направи по-нататък.    

Дясната опозиция вече внесе проекторешение за създаване на временна анкетна комисия за проучване на сигналите, но управляващите не са склонни да приемат и предпочитат Марков да бъде изслушан от парламентарната вътрешна комисия, заедно с шефа на НСО Димитър Димитров.

Уволненият охранител твърди, че полк. Петър Маринчев от НСО направил опит да го вербува през 2002 г., за да дава информация за политици, която впоследствие да бъде използвана срещу тях. Маринчев в момента е шеф на охраната на председателя на парламента Георги Пирински.

Пред бТВ Марков каза, че ще поиска пълно осветяване на офицера от службата Росен Георгиев Николов. Нека президентът да каже защо лично отказа този офицер да бъде шеф на неговия екип за охрана, призова Марков. Той постави и въпроса какви са били взаимоотношенията на Росен Николов с дъщерята на бившия началник на НСО ген. Димитър Владимиров и извършвал ли е частна дейност по заповед на Владимиров, докато последният е бил начело на службата.

По думите на Марков Росен Николов е представен от Петър Маринчев като началник на охраната на Първанов в първата минута след оповестяването на резултатите от президентските избори през 2001 г.

Изказването за “изгонване” на служителя Росен Николов от страна на президента е недостоверно, опровергаха от НСО. “Николов е изпълнявал охранителни функции за периода от избирането до полагането на клетва пред Народното събрание на президента Георги Първанов. Впоследствие същият е отпаднал при окончателното сформиране на екипите за охрана”, заявяват още от НСО.

Николай Марков каза, че Росен Николов е бил в охраната на всеки от петимата нерегламентирано следени политици, в различни периоди от кариерата си. Военната прокуратура да бъде любезна да направи проверка за назначаването на Николов в службата и кариерното му развитие като по този начин ще се освети “схемата за събиране на информация”, призова Марков. Същата прокуратура вече е започнала проверка срещу самия Марков, за което е била сезирана от бившите му шефове в НСО за неизпълнение на заповед на пряк началник.

В опровержението на НСО обаче се казва, че Росен Николов никога не е бил охрана на народните представители Венцислав Върбанов и Волен Сидеров.

Пред Mediapool Марков каза, че въпросният Николов е бил охрана в автомобила на НСО, предоставен на Сидеров. Лидерът на “Атака” обаче отказал да ползва такава кола.

По повод въпроса на Марков кой реши и с чия заповед сега Николов стои при камерите и микрофоните в дежурната стоя на имението на лидера на ДПС Ахмед Доган, от службата заявиха, че в дома на лидера на ДПС техниката е от “стандартен охранителен тип”. Тя “обслужвала единствено външния периметър на сградата и извършвала видеонаблюдение, като не възпроизвеждала и записвала аудиосигнал”, посочват от НСО и добавят, че използването на подобна техника е утвърдена практика в обекти, намиращи се под режим на охрана.

Марков изтъкна, че от НСО са позовават на документи, които може да бъдат унищожени. Той попита  кой “пише бележките” на службата, след като директорът ѝ ген. Димитър Димитров, който единствен имал право да говори, е в болнични.

От НСО уточниха пред Mediapool, че информацията се обнародва по разпореждане на директора. 

Какво се случи в министерството на земеделието и Държавния резерв, когато Росен Николов бе личен гард на тогавашния министър Върбанов, какво се случи в Столичната община, когато беше охрана на Софиянски, запита риторично Марков.

Информацията отива при президента

Според него цялата събирана чрез следене и подслушване информация отива при полк. Петър Маринчев. На въпрос кой се е възползвал от събраните данни, той отговори: “Имам право да правя заключения, че информация отива при президента Георги Първанов”. Запитан не е ли това в противоречие с твърдението му, че самият държавен глава е жертва на такава практика, Марков каза, че тогава трябва да се пита Първанов какво се случва в НСО.

Българските закони не позволяват на НСО да събира информация за граждани на страната, поради което посочените политици са станали жертва на незаконно проследяване и подслушване.

Марков заяви още, че ще настоява пред вътрешната парламентарна комисия да не позволява провеждането на предложените от президента структурни промени в службата, тъй като чрез тях може да се унищожат документи, доказващи нерегламентираното събиране на информация. Може да се стигне и до уволнения на служители, които могат да бъдат потенциални свидетели.

Уволненият държавен охранител настоява за отговор на въпросите, поставените във втория му доклад до президента. “Първанов да отговори аз военнопрестъпник ли съм, защото в заповедта ми за уволнение пише, че съм военнопрестъпник”, настоя още Марков.

Той изтъкна, че не иска да влиза в компроматна война и заяви, че някой трябва да поеме отговорността за назначаването на “учители по физическо за генерали”. Според него е обида за цялото българско войнство хора като директора на НСО Димитър Димитров, който бил с диплома от ВИФ (сега НСА) и Петър Маринчев, който пък бил алпинист, да имат генералски звания.   

Марков уверява, че не става въпрос за атака срещу президента, на чието подчинение е НСО, а за принципен въпрос и осветляването на схема за шпионаж на държавници.

Бившият директор на НСО ген. Румен Миланов заяви пред БНТ, че Николай Марков и политическите му приятели са вкарали службата в “една интрига”. Той не предлага достоверни никакви факти, невъзможно е той да знае повече от началника си и няма как информацията да излезе от екипите, които работят, увери Миланов, който наскоро се пенсионира от НСО. Според него целта на всичко, което се случва със службата, е опозицията да оплюва управляващите.

Сидеров: Не само НСО, и но и служби на МВР следят политици

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обаче заяви, че отдавна има данни, че хора от специалните служби се занимават с незаконно проследяване на политици и държавници. Според него проследяването се вършело също от службата Дирекция "Оперативно издирване" на МВР, която наскоро беше оглавена от бившия шеф на полицията в Пазарджик Жоро Стоицев. Сидеров каза още, че въпросът за нерегламентираното следене на политици ще бъде поставен на вниманието на Европейския парламент и лидерите на ЕС.

Върбанов: Има разминаване

“Интересното е, че аз никога не съм ползвал персонална охрана на НСО”, коментира депутатът от БНС Венцислав Върбанов.

"Мен вече нищо не може да ме учуди, но когато нещо се каже - то трябва да бъде подкрепено със съответните аргументи", посочи Върбанов, който подчерта, че има съществени различия между това, което говори Николай Марков и това, което се случва в действителност. Той посочи, че познава персонално хората, с които е работил по времето, когато е бил министър и по тази причини ще направи проверка за шофьорите, с които е работил. "Но няма да предприема никакви мерки като това вътрешната комисия да разследва случая",  каза Върбанов.

"Това е толкова неприятен момент, че още не мога да се съвзема", коментира собственото си състояние съпредседателят на ПГ на БНС Стефан Софиянски.

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е решила да провери фактите, които се изнасят от Николай Марков, каза Йордан Бакалов от ОДС, който изрази надежда бившият гард да предостави доказателства.

Дали Марков е “веселият самоубиец”?

“Явно Николай Марков има доказателства, за да твърди всичко това толкова отговорно. Съмнявам се той да е веселият самоубиец”, допълни  Бакалов. Според него реакцията на президента по случая с НСО е “непремерена и гневна”. По думите на депутата срещата при държавния глава се е провела тайно и това дава повод за притеснения. Йордан Бакалов каза още, че настоящият доклад на Николай Марков за случващото се в НСО, е втори такъв доклад. Подобен доклад е бил изготвен от него преди четири години, но той не бил получил никакъв отговор.

“Не може толкова години ти да не реагираш за служба, която е някак си под твой контрол”, каза Бакалов по адрес на президента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?