Военна прокуратура води три преписки срещу уволнения гард от НСО

Военната прокуратура е образувала три преписки срещу бившия офицер от Националната служба за охрана (НСО) Николай Марков, който предизвика скандал с твърденията си, че службата нерегламентирано събира информация, за да шантажира висши политици и държавници. В четвъртък Марков бе разпитван близо 4 часа в прокуратурата, а на излизане каза, че следващия ден е повикан пак във връзка с образувано срещу него досъдебно производство. То касаело казус в НСО, за който военните прокурори към момента не са му подали нито информация, нито документи.

Той е разбрал, че срещу него се водят две дознания по сигнали от бившите му началници. Едното е за болничния лист, който е представил, когато са го уволнявали – НСО обжалва документа, явно със съмнения, че не е достоверен. Другото е във връзка с първите публични обвинения, които Марков отправи към НСО в ефира на Нова телевизия в края на юни.

През четирите часа военните прокурори не са искали от Марков да представи доказателства за твърденията си, че НСО събира нерегламентирано информация за политиците, които охранява, а само са снели обяснения. Казах, че ако бъде образувано дело и се даде ход на някакво по-сериозно развитие на нещата, ще представя доказателства и ще съдействам на прокуратурата, каза Марков.

В отговор на въпрос той заяви, че във военната прокуратура работят професионалисти, които искат да си свършат работата и уточни, че по време на разпита не са му оказвали натиск. По-скоро усетих умерена въздържаност, коментира той.

Марков смята, че дал на прокурорите насока, в която могат да работят. Едновременно с това той очаква всичко при този развой на нещата. В отговор на въпрос не отхвърли възможността военна прокуратура да работи по целесъобразност, а не обективно, но изрази увереност, там има мъдри и коректни хора, които ще заемат професионална позиция.

По повод думите на началника на НСО Димитър Димитров, отправени по негов адрес, че е човек с “объркана ценностна система”, който очерня службата, Марков коментира: “Мога да кажа на ген. Димитров как се нарича ценностна система, която извършва престъпления по смисъла на Наказателния кодекс”.

Димитров и другите двама бивши шефове на службата Димитър Владимиров и Румен Миланов досега само ми поставят диагнози, а не отговорят на конкретни въпроси, допълни уволненият гард. По думите му, живеем в демократична държава и той се чувства свободен да изказва мнението си. “Моята позиция е НСО завинаги да се раздели с УБО (комунистическото Управление за безопасност и охрана, - бел.ред.)”, заяви Марков.

Според него вероятно ще има още много хора от НСО, които ще бъдат разпитвани от военната прокуратура, включително и началникът на службата ген.Димитров. Той обаче не очаква да бъдат викани охранявани от НСО лица.

Преди ден пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Марков намекна, че НСО е събирала нерегламентирана информация за членове на чуждестранни делегации у нас, които е охранявала. Съобщи още, че шефове на службата са свързани с престъпни и икономически групировки, а началникът на НСО ген. Димитров опроверга пред депутатите всички твърдения на бившия си подчинен.

Председателят на вътрешната комисия Николай Свинаров обяви, че няма достатъчно доказателства, които да им дадат основание да се произнесат дали твърденията са Марков са истина или не, затова бяха поискани копия от инструкции и документи за работа в НСО, както и обяснения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?