Гергов - “трето поколение комунист и първо поколение олигарх”

Гергов - “трето поколение комунист и първо поколение олигарх”

Представители на десницата и на левицата не бяха особено изненадани от намерението на бизнесмена Георги Гергов, известен като близък приятел на президента Георги Първанов, да влезе открито в политиката, кандидатирайки се за кмет на Пловдив. Никоя партия обаче не го припозна като “свой” кандидат, а ходът му бе изтълкуван като тестване на почвата за създаване на собствен политически ресурс.

Крупният туристически бос заяви, че може да влезе в надпреварата за кметския пост на 28 октомври, ако настоящият кмет Иван Чомаков (СДС), с когото той поддържа близки отношения, се откаже от трети мандат. По информация на Mediapool структурата на партията в града, Чомаков със сигурност няма да играе на този вот. Партията ще участва със свой кандидат и своя листа. Това ще бъде председателят на местната организация Николай Караиванов. Самият той призна пред Mediapool, че такава възможност съществува.

Георги Гергов може да е развил бизнеса си при управлението на ОДС, но категорично не може да бъде припознат като десен от десните избиратели в Пловдив, коментира в петък през Mediapool депутатът от БНС и дългогодишен лидер на ВМРО в Пловдив Бойко Ватев. Неговата партия заедно с ГЕРБ и ДСБ вече издигна кметската кандидатура на Славчо Атанасов и според Ватев това ще е човекът с най-сериозни шансове за победа, независимо кой ще излезе срещу него.

По повод на намерението на Гергов да привлече десните избиратели, независимият пловдивски депутат Мария Капон коментира, че навсякъде по света в десните партии има успешни представители на свободното предприемачество, но Гергов не сред тях.

Представител на БСП каза пред Mediapool, че на заседанието на изпълнителното им бюро във вторник, когато бяха обсъждани кметски номинации, се е споменало, че Гергов има “мераци за Пловдив”. Въпросът обаче не бил дискутиран “сериозно”, защото информациите на соцръководството били, че бизнесменът “има намерение да пробива в средите на десницата” и не им е “голям проблем”.

Някои социалисти дори определиха намеренията на Гергов, като “партенка” или “опипване на почвата”, за да се види каква подкрепа има от пловдивчани.

От левицата казаха, че най-вероятно отново ще подкрепят кандидатурата на местния БСП-лидер Захари Георгиев, въпреки че е губил кметските избори в града на тепетата.

Запитани дали Гергов няма да разбърка сметките в Пловдив, особено като се имат предвид добрите му отношения с президента Първанов, вътрешния министър Румен Петков и др., социалисти обясняваха, че “връзките на Гергов в града са по-скоро с десните” в лицето на кмета Чомаков и общинари, които са дали “зелена светлина” за бизнеса му.

През пролетта Гергов влезе без конкурс в Пловдивския панаир чрез смесено дружество с община Пловдив. Преди това същото дружество получи повечето къщи в Стария град. След поредица апорти от страна на съвместното дружество и общината, сега бизнесменът има 49% от панаира и е негов изпълнителен директор. Той обича да привежда Пловдивския панаир като пример за най-успешното публично-частно партньорство.  

“Гергов е крупен бизнесмен и това, че има добри отношения с властимащите, не означава, че произтича от тези среди”, коментира пред Mediapool Захари Георгиев. Намеренията на Гергов са “хипотетични”, когато чуя сериозна заявка за включване в кметската надпревара, ще изляза с по-ясно становище, обеща той.

Според него “въпросът сега е не толкова дали Гергов ще се включи, а дали СДС ще подкрепи сегашния си кмет Иван Чомаков за трети мандат”. По думите му сините нямали по-добър кандидат и ако СДС иска да има политическо присъствие в града, трябва да застане зад Чомаков.  

Гергов се прави на десен, но си е ляв, коментира пред Mediapool председателят на ДСБ в Пловдив и бивш кмет на града Спас Гърневски. По думите му наскоро Гергов заявил, че е “трето поколение комунист", но местният лидер го определи като "първо поколение олигарх”.

Според Гърневски Чомаков е силно разколебан дали да се кандидатира, защото знаел, че ще загуби още на първи тур. “А и на всички в Пловдив стана ясно ,че Чомаков ще отстъпи мястото си на Гергов, просто представителят на олигархията ще отстъпи мястото си на самата олигархия”, каза Гърневски. Според него бизнесменът отдавна е заявил, че иска да стане кмет и лично да управлява общината.

Не знам какво ще решат СДС, но ВМРО, ГЕРБ и ДСБ им протегнаха ръка за общ десен фронт срещу олигархията. Ако имат малко здрав разум, ще подкрепят Славчо Атанасов, заключи Гърневски.

В СДС категорично обаче са решили да не играят нито с едните, нито с другите. "Няма никаква възможност да подкрепим Атанасов, защото гражданите на Пловдив не желаят да приемат спуснат от Бойко Борисов кандидат. СДС няма да подкрепи и кандидатурата на Георги Гергов. До този момент май само ние сме десни", заяви местният партиен лидер Николай Караиванов. Той определи коалицията между ВМРО, ГЕРБ и ДСБ като "безпринципна".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?