Германия може би ще даде зелена светлина за добив на шистов газ

Тази година Европейският съюз ще се занимае по-внимателно с екологичните проблеми, свързани с практиката на хидравличен фракинг за добив на шистов газ, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Абсолютно правилно е да се търси защита на териториите с питейни или подпочвени води, като езерото Констанц. На ниво ЕС темата за фракинга и защитата на околната среда ще бъдат разгледани по-внимателно тази година", казва Йотингер пред оналйн изданието на германския в. "Ди Велт" в понеделник.

Фракингът е технология, включваща помпането на вода, пясък и химикали под високо налягане, за да се отворят шистите и да излезе природният газ. Според критиците на тази технология, тя може да повиши сеизмичните рискове и да замърси питейната вода.

Йотингер повтори, че Германия не бива да избързва с отхвърлянето на фракинга като възможност и че страната трябва да види какъв е потенциалът на шистовия газ и да създаде необходимата законова рамка за демонстрация на проекти и практически проби, предаде Ройтерс, цитирайки "Ди Велт".

"Ако позволим пробните сондажи, ще сме много по-запознати след няколко години и също така ще сме наясно с разходите. Това би било много препоръчително за индустриална страна като Германия", казва Йотингер.

Компании като американската ExxonMobil and германската Wintershall (част от концерна BASF) настояват да се проучат възможностите за фракинг в Германия. Според индустриалните консуматори на газ това ще е от полза за страната, тъй като те се нуждаят от сигурни доставки на разумни цени.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази резервите си като посочи, че рисковете за хората и околната среда трябва да бъдат внимателно преценени.

В същото време някои медии съобщават, че правителството на Меркел още на 29 май може да приеме законопроект за добива на шистов газ в страната.

Според източници от Бундестага двете партии в управляващата коалиция – Християндемократическият съюз и Партията на свободните демократи най-накрая са се споразумели по тази тема. Целта на законопроекта, който ще бъде внесен в парламента, е да даде зелена светлина за добива на шистов газ чрез хидравличен фракинг.

Бундестагът ще обсъди въпроса на 28 юни, а горната камара на парламента – Бундесратът – на 20 септември, два дни след парламентарните избори в Германия.

Очаква се, че законопроектът ще забрани използването на хидрофракинг на 86% от територията на страната – около източниците на питейна вода и подпочвените води.

Двете основни опозиционни партии – социалдемократите и зелените – настояват хидрофракингът да се забрани дотогава, докато не бъде разработен метод, позволяващ да се добива газ без помощта на химикали.

ХДС на канцлера Меркел е на мнение, че добивът на шистов газ ще повиши конкурентноспособността на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?