Германия одобри легализирането на марихуаната за медицински цели

Германия одобри легализирането на марихуаната за медицински цели

Германското правителство одобри проектозакон, разрешаващ използването на марихуана за медицински цели, предаде ДПА.

Законът, предложен от здравния министър Херман Грьое, ще позволи на пациентите, за чието състояние няма алтернативни терапии, да купуват марихуана от аптеката с рецепта от лекаря. Ако бъде одобрен от парламента, законът ще позволи и създаването на държавни плантации за отглеждане на марихуана. Първоначално необходимите количества ще се внасят.

Грьое заяви, че целта на инициативата е да се гарантира, че цената на медицинската марихуана за сериозно болни пациенти ще се покрива от здравната им застраховка.

Досега сериозно болните хора в Германия можеха да получават марихуана само със специално разрешение и трябваше да я заплащат от джоба си, отбелязва Ройтерс.

По данни на правителството 647 души в Германия са придобили нужното разрешително през април.

За да осигури аптеките и пациентите с канабис, законът позволява той да бъде отглеждан от Федералния институт по лекарствата. Ще бъдат направени допълнителни проучвания за ефекта от медицинската марихуана върху пациентите, които я използват.


Ограниченото използване на канабис като лекарство е разумно, но трябва да се проведат и допълнителни проучвания, заяви комисарят по лекарствата в германското правителство Марлене Мортлер. Тя допълни, че канабисът не е безвредна субстанция и затова не може да бъде легализиран за чисто лично ползване.

Други страни, които позволяват използването на марихуана за медицински цели, са Португалия, Италия и Чехия. В някои щати на САЩ използването на марихуана не е наказуемо.

През декември 2013 г. Урегвай стана първата страна в света, която напълно легализира използването на марихуана. Година по-късно в щата Вашингтон бе приет закон, разрешаващ съхранението на неголямо количество марихуана за лично ползване.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа