Германия ще дава автоматично бежански статут на сирийците

Рекорден брой бежанци влязоха в Хърватия за ден – над 10 000 души

Германия ще дава автоматично бежански статут на сирийците

Германското правителство възнамерява да дава автоматично бежански статут на всички сирийски бежанци, съобщи сп. "Шпигел", цитирано от БТА.

Сирийците ще бъдат освободени от подаване на документи и преминаване през всякакви бюрократични процедури.

Планът предвижда сирийците автоматично да получават разрешение за пребиваване в Германия за срок от три години.Така ще се облекчи работата на германската служба по миграцията и бежанците, която заради големия приток на чужденци, не може да се справи със своите задължения в срок.

В Берлин има около 24 000 души, които искат да получат бежански статут. Всеки ден стотици чакат за първоначална регистрация пред службата по здравните и социалните въпроси. Огромен брой хора чакат по няколко дни само за да разберат дали ще бъдат записани като кандидати за бежански статут. Мнозина опъват палатки. Обстановката е напрегната.

Междувременно в Хърватия влязоха рекорден брой мигранти само в рамките на един ден – над 10 000 души в петък. Властите подчертават, че броят на пристигащите имигранти продължава да се увеличава. В момента в Хърватия се намират най-малко 65 хиляди бежанци. От хърватска територия имигрантите най-често се насочват към Унгария, откъдето продължават за Австрия и Германия.

Унгарското вътрешно министерство съобщи в събота, че е премахнало макарите с бодлива тел от сектора по границата със Словения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Преградата се счита за нарушение на правилата на Европейския съюз за свободно пътуване в рамките на по голямата част от територията му.

Ведомството посочи в изявление, че намотките с бодливата тел са били поставени по-рано в петък единствено и само експериментално, но по-късно са били премахнати. За разлика от Сърбия и Хърватия, където Унгария построи високи 4 м огради, за да спре неуправляваното влизане на мигранти, Словения е член на Шенгенското пространство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят