Германия защити сатирата за Ердоган, излъчена по немска телевизия

Реджеп Тайип Ердоган

Германското правителство защити сатиричен видеоклип, осмиващ турския президент Реджеп Ердоган, който предизвика дипломатически скандал между Берлин и Анкара. Турското външно министерство извика два пъти германския посланик в Турция, след като немската обществена телевизия NDR излъчи на 17 март критична сатира за Ердоган под формата на песен.

Германският посланик Мартин Ердман е завил пред турските власти, че свободните медии и свободата на словото са особено важни в Германия, каза правителственият говорител Кристиане Виртц. Канцлерът Ангела Меркел вече обясни по "различни поводи", че тези права, заедно с правата на човека и гражданските свободи, са гарантирани от законите в Германия.

Свободата на словото и на медиите не подлежат на договаряне, каза в сряда говорителят на германското външно министерство Завсан Шебли.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер реагира негативно на решението на Турция да вика германския посланик заради сатиричната песен. Той смята, че такива действия отдалечават Турция от ЕС, вместо да я сближават, коментира говорител на Юнкер.

В двуминтуния видеоклип, излъчен в седмичното сатирично предаване "Extra 3" на телевизия NDR, са събрани кадри от срещата на Ердоган с лидерите на Европейския съюз, както и на побой над протестиращи в Турция.

Завземането на най-големия турски опозиционен вестник "Заман" от страна на властите, както и делото по обвинения в шпионаж към турските журналисти Кан Дундар и Ердем Гюл са поредната проява на потъпкването на демокрацията и човешките права в Турция. В същото време германският канцлер Ангела Меркел и останалите европейски лидери вървят към все по-тясно сближаване с Анкара, на която разлитат за справяне с бежанската криза. В замяна Турция настоява за отпадане на визите за пътуване в ЕС и ускоряване на преговорите за членство в ЕС.

Ердоган разкритикува рязко западните дипломати, след като няколко от тях се обявиха в защита на Кан Дундар и Ердем Гюл. Това стана в петък, когато започна съдебният процес срещу тях.

Ердоган е известен с това, че не понася критиките. Турската прокуратура е стартирала близо 2000 разследвания срещу хора, които са обидили Ердоган, откакто той стана президент преди 18 месеца. Сред тях са карикатуристи, представители на академичните среди и дори ученици, предаде Ройтерс.

Снощи германската телевизия NDR излъчи отново в знак на протест сатиричната песен за турския президент, критикувана от Анкара, съобщава АФП. Може би Ердоган не е разбрал песента? Затова ето я отново и със субтитри на турски!, посочи Кристиан Ейринг, водещ на предаването "Екстра 3" на обществената телевизия NDR, излъчвана в северната част на Германия.

Телевизията освен това протестира, както и други германски медии, заради забавената според нея реакция на германското външно министерство.

Водещият на "Екстра 3" не пропусна да подчертае сдържаността на германското правителство в неговата реакция. Ако /Ердоган/ иска да чуе критики, трябва да слуша "Екстра 3", но ако не иска критики, той би трябвало по-скоро да се срещне с канцлерката, каза водещият.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?