Германската крайна десница отново предизвика хаос и насилие в Кемниц

Такива събития нямат място в правова държава, заяви Меркел

Германската крайна десница отново предизвика хаос и насилие в Кемниц

18 протестиращи и двама полицаи са пострадали снощи при безредиците в Кемниц, съобщи представител на саксонската полиция на пресконференция, излъчена пряко по телевизия "N-TV". Органите на реда са завели 43 дела по подозрение за нанасяне на телесни повреди, използване на знаци и символи на забранени организации, в частност нацисткия поздрав, нарушаване на обществения ред и забрана за събирания.

Смъртта на 35-годишен германец в Кемниц в неделя, за когото се предполага, че е бил убит от двама кандидати за убежище от Ирак и Сирия, провокира двудневни протести на крайната десница в града.

Почти 600 служители на реда осигуряваха безопасността в понеделник вечерта в Кемниц. В акцията, към която призова крайнодясното движение "За Кемниц", се включиха около 6000 души. Някои от тях отново, както и предишната вечер, извършиха нападения срещу случайни чужденци. В контрадемонстрацията, организирана от Лявата партия, участваха около 1500. Стигна се до сблъсъци между двете групи.

В протестната акция в Кемниц се включиха десни екстремисти и склонни към насилие групировки на запалянковци от цяла Германия, заяви Мартин Дьоринг, говорител на службата за защита на конституцията (контраразузнаването). "В понеделник беше забелязано придвижване, надхвърлящо рамките на една провинция", отбеляза той.

Основното ядро на участниците са били саксонски радикали, включително участници във фен-клубовете Kaotic и NS-Boys. В безредиците обаче са забелязани и екстремисти от град Котбус (в провинция Бранденбург) и от Бавария. Социалните мрежи са били използвани активно за изпращане на призиви за участие в акцията в Кемниц.

На пресконференция, излъчена пряко по телевизия "N-TV", вътрешният министър на Саксония Роланд Вьолер заяви, че в Кемниц са се събрали радикали от провинциите Бавария, Берлин, Бранденбург, Долна Саксония, Северен Рейн - Вестфалия и Тюрингия. "Това е повод за засилване на мерките за сигурност", подчерта той.

Полицията в Саксония бе подложена днес на сериозни критики заради снощните събития, предаде ДПА.

Говорител на полицията призна, че в Кемниц не са били разположени достатъчно полицаи, които да предотвратят насилието.

Председателят на синдиката на полицаите Оливер Малков заяви пред германски вестник, че причината за недостига на полицаи са масовите съкращения на служители на реда през последните години, посочва ДПА.

Той отбеляза също, че в Германия се наблюдава тенденция гражданите да започват сами да се защитават.

"Щом държавата изглежда вече не полага усилия да защитава гражданите, те взимат нещата в собствените си ръце и започват да разчитат на групи за самозащита и доброволни патрули".

Събития, подобни на тези в източногерманския град Кемниц, не трябва да се случват в правова държава, заяви германската канцлерка Ангела Меркел във вторник по време на обща пресконференция с хърватския премиер Андрей Пленкович.

"На първо място, през нощта в неделя срещу понеделник загина човек, заподозрените са задържани. Това е ужасно събитие и изказвам съболезнования на роднините на жертвата", заяви тя.

"На второ - това, което видяхме по-късно, не трябва да се случва в правова държава. Видяхме видеокадри, на които са запечатани лов и омраза по улиците. Можем още веднъж да подчертаем, че това няма нищо общо с нашата правова държава", каза тя.

Канцлерката добави, че саксонската полиция е взела всички мерки за предотвратяване на още по-голямо насилие. Тя припомни изявлението на германския вътрешен министър, че ако Саксония има нужда от допълнителна помощ за въвеждане на ред, държавата е готова да окаже подкрепа.

Германският външен министър Хайко Маас осъди насилието срещу чужденци от крайнодесните в Кемниц и се позова на произнесена точно пред 55 години реч на Мартин Лутер Кинг, в която се говори за мечтата за равни права на хората.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?