Германски медии загрижени за немските вложители в ПИБ

Медиите в Германия реагираха на съобщенията за паниката пред ПИБ в петък със загриженост. В понеделник в. "Зюддойче Цайтунг" информира, че в хода на кризата акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) са загубили 1/4 от стойността си (в понеделник акциите възвърнаха позициите си, като поскъпнаха с 26% - бел. ред.). Изданието припомня, цитирано от "Дойче Веле", че ПИБ е много активна и на германския пазар, където напоследък се опитвала да привлича клиенти с високи лихви върху срочните депозити.

Сайтът на германската обществена телевизия АРД съобщава за около 2 000 германски клиенти, които са засегнати от сътресенията в българския банков сектор, тъй като имали пари в ПИБ. Изданието цитира финансовата експертка Тереза Трифонова, която пред "Файненшъл таймс" е заявила, че изтеглените само в петък 800 милиона лева съставляват около 10 процента от активите на банката.

Според европейското законодателство всички влогове до 100 хиляди евро са гарантирани, поради което при евентуален фалит са застрашени само влоговете, които надхвърлят тази граница, припомня изданието и уточнява, че ако ПИБ фалира, правителството в София ще трябва да се погрижи за обезщетението не само на българските, но и на германските клиенти на банката.

Споделяне

Още по темата

Още от България