Германското правителство одобри първия балансиран бюджет за 46 години

Волфганг Шойбле

Германското правителство прие в сряда проектобюджета за 2015 година, който за първи път от 1969 година не предвижда дефицит, предадоха Франс прес и ДПА.

Според бюджетните планове дълговото бреме от 1.3 трлн. евро не бива да се увеличава, а нулевото ниво на нетното кредитиране трябва да се запази до 2018 година.

"Достигнахме паметно бюджетно събитие. Държим на думата си", каза министърът на финансите Волфганг Шойбле, допълвайки, че федералното правителство ще харчи само толкова, колкото получава.

Германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) освен това е по-оптимистично настроена за икономическия растеж от правителството, отбеляза министърът.

За да се гарантира бюджетният баланс, през 2015 г. разходите трябва да се повишат едва с 1 процент, през 2016 година - с 3.7 процента, а през следващите години - с около три процента.

През финансовия период до 2018 г. приходите и разходите ще нараснат до 329 млрд. евро.

А по повод на изчистването на старите задължения Шойбле посочи, че решаващо значение има понижаването на дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) от 76 процента през текущата година до 65 процента през 2018 година. За изплащане на задълженията ще бъде използвана и част от печалбата на Бундесбанк.

Споделяне

Още от Бизнес