Германското разузнаване: Бежанският поток се пренасочва към България

Германското разузнаване: Бежанският поток се пренасочва към България

Поверителен доклад на Берлин предупреждава за организирано пренасочване на бежанския поток към България. За това съобщават няколко германски медии, които имат достъп до документа. Българските власти към момента отричат това.

Докладът на германското правителство е озаглавен "За развитието на ситуацията с мигрантите в България". Той е поверителен и е бил изготвен от структурата "Общ център за анализи и стратегии относно нелегалната миграция", в която участват германската полиция и германското разузнаване BND, посочва "Дойче веле".

Авторите на доклада предупреждават, че бежанският поток се пренасочва през България.

"В резултат от мерките в Егейско море каналджийските групи все по-силно се съсредоточават върху маршрута от Турция през България и сухопътен преход към Западна Европа. Там вече от години действат съответните организирани структури", пише в доклада според "Билд".

В случай, че бежанският поток наистина се пренасочи, българската полиция, която и без това страда от "липса на средства и персонал", можело да се окаже "за известно време отвъд границите на възможностите си".

На 13 май МВР предприе акция срещу нелегалните мигранти на територията на цялата страна. В резултат бяха задържани 62-ма души. От тях 39 в процедура за придобиване на статут на бежанци, а останалите 23-ма бяха без никакви документи за самоличност. За сравнение при подобни операции, проведени през 2015 г.,  са били задържани между 225 и 458 незаконно пребиващи у нас чужденци. Такива операции са важен критерий, "съвсем обективно, за да се види нивото на незаконната миграция, на действително пребиваващите, незаконно проникнали чужденци в страната", каза тогава главният секретар на МВР Георги Костов.  "Обективно считаме, че това предизвикателство в момента е под контрол и категорично изтъкваме, че това няма да ни успокои", допълни той на 14 май.

"България продължава да демонстрира политическа решителност да се противопостави срещу евентуалната промяна на маршрута и срещу трафикантската престъпност", се казва в коментар на информационния телевизионен канал ntv. Ако се отчете броят на мигрантите в страната, очевидно там съществуват "значителни пропуски при контрола на влизащите" и "засилена активност на каналджиите", посочва ntv.

Каналът цитира данни, изнесени от вътрешния министър Румяна Бъчварова, според които през първото тримесечие на 2016 г. притокът на мигранти в България е спаднал с 30% спрямо предишната година.

За първите три месеца на годината 4202 души са поискали статут на бежанци в България. "Но колко бежанци са се опитали да напуснат най-бедната държава в ЕС и да се отправят към Средна Европа - това не се съобщава", коментира телевизионният канал.

"След затварянето на тъй наречения Балкански маршрут и след мерките, предприети в Егейско море, трафикантите търсят нови пътища към ЕС. Броят на нелегалните мигранти в България расте вече от месеци. Правителството в София все по-осезаемо се чувства изоставено от ЕС. Оградите по границите с Турция и Гърция не предоставят достатъчна закрила, казват в София. Въоръжени граждански отряди вече тръгнаха на лов за бежанци, а в отговор на усиления вътрешнополитически натиск българското правителство оповести издигането на още огради", се казва в телевизионния репортаж.

Вестник "Билдцайтунг" също коментира новите огради и "ловците на бежанци". Щефан Майер от ХСС казва пред вестника, че "сега София е длъжна ефикасно да охранява външната граница на ЕС". "В краен случай може да помогне агенцията на ЕС "Фронтекс", допълва Майер.

Преди два дни "Билдцайтунг" публикува голям репортаж с текст, снимки и видеоматериал, разказващ за групите доброволци, които преследват бежанци в България. Главни действащи лица в репортажа са трима души с маски и с български трибагреници по дрехите си. Очевидно коментирайки тази публикация, евродепутатът от германския ХДС Елмар Брок казва пред "Билд", че "в държава от ЕС са недопустими такива частни граждански отряди, които излизат на лов за бежанци".

"Ди Велт" пише за тормоз срещу бежанците в България. В случая обаче извършители са не гражданските отряди, а полицията. В голяма статия за новите бежански маршрути вестникът преразказва различни лични истории.

Когато за пръв път преминал българската граница, Ажуб Хан бил подложен на побой и върнат обратно. "Българските граничари ни набиха, взеха ни парите и телефоните, дори храната и дрехите, и ни прогониха обратно", разказва мъжът. Младият афганистанец бил залавян четири пъти, преди на петия да успее да влезе от Турция в България. "Веднъж извадихме късмет, защото в патрула бяха включени и германски полицаи. Вярно, че пак ни върнаха в Турция, но поне не ядохме бой от българите", казва Ажуб Хан пред "Ди Велт".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа