Героят от трамвайния клип ще триумфира на конгреса

Героят от трамвайния клип ще триумфира на конгреса

Въпреки шумната рекламна кампания за 47-мия конгрес на БСП, прогнозите на социалисти са, че форумът няма да очертае кой знае колко нови идейни или програмни хоризонти, а по-скоро ще запази статукво и ще засили позициите на настоящия лидер Сергей Станишев и неговия кръг.

Прокламираното обновление на столетницата ще се изрази най-вече в това, че във Висшия съвет (ВС) ще влязат представители на младежката организация на БСП, като зам.-министъра на икономиката Явор Куюмджиев, както и някои от съветниците на премиера. Техният брой и качество обаче няма да е такъв, че да претопи влиянието на “старите” партийни кадри, които отново ще се включат в надпреварата за членство в ръководния орган.

Гласуването за членове на ВС, които от своя страна след това ще избират Изпълнителното бюро, е планирано за събота късно вечерта, като засега има очаквания да изпаднат само някои от по-отявлените критици на настоящето ръководство, като Илия Божинов, например.

“Не очаквайте нещо гръмовно от конгреса, просто той трябваше да се случи, тъй като такива са партийните правила. Ще се съберем, ще си кажем някои неща, а по-важните вероятно ще премълчим”, коментира пред Mediapool делегат на конгреса.

Каква цел ще се заложи за изборите

Сред “по-важните въпроси” е този в каква кондиция отива БСП на парламентарните избори и кое ще се брои за успех – дали постигането на сегашния резултат – около 80 народни представители в Народното събрание, "обричащо" БСП на коалиция, или “пълна мобилизация на силите” и вкарване на възможно най-много депутати.

Друг делегат допълни, че въпросът е “какво послание ще отправи БСП към избирателите и симпатизантите си”, след като вече няколко пъти и самият Станишев заяви, че основната цел е спечелването на изборите следващото лято.

“Не е толкова от значение дали Румен Овчаров, Румен Петков или някой друг ще е отново във висшите партийни органи. Проблемът е дали партията ще може по някакъв начин да се “отърси” от вътрешните битки и боричкания за влияние и да заяви ясно какво може да направи през следващите 4 години – в социалната сфера, в здравеопазването и изобщо в сферите, които почти не бяха променени през настоящия мандат”, посочи социалистът.

Примирието с Овчаров – принудително

Относно въпроса кое партийно лоби – това на лидера на БСП-София Румен Овчаров, или на бившия вътрешен министър Румен Петков, ще получи по-широко представителство във ВС, той коментира, че Овчаров преди седмица получи “солидна подкрепа от страна на Станишев” по време на пленума на градската организация.

“Няма по-голямо доказателство от заявената открита подкрепа за Овчаров за това, че той отново ще бъде на преден план”, поясни делегатът.

Според други отношенията Станишев – Овчаров са доста обтегнати, не на последно място заради "капаните" в ключови дружества и сектори като "Булгаргаз", "Кремиковци" и пр., заложени от хора като Румен Овчаров, Младен Червеняков и др., с които правителството трябва да се справя в предизборна ситуация и при влошена конюнктура заради световната финансова криза.

Станишев обаче не можеше да рискува да застане срещу най-голямата партийна организация, тази в София, която солидно крепи Овчаров.

Румен Петков – сразен, но не съвсем

Въпреки, че позициите на Румен Петков бяха силно подкопани след мощния корупционен скандал в МВР, довел до оставката му като министър, а после и отстраняването на приближения му зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков и други събития, той остава силна фигура в партията и няма намерение да отстъпи без бой, твърдят социалисти.

Изнервен от ударите срещу него, преди малко повече от месец Петков намекна, че може да оспори лидерството на Станишев. Впоследствие обаче се коригира и в момента публичното му изказвания са в тон с правилното предконгресно говорене за успеха на управлението и единството на партията. Това не означава, че няма да се опита максимално да укрепи собствените си позиции в БСП, които би трябвало да отчитат и влиянието на близкия му съюзник Георги Първанов.

Станишев – героят на конгреса и партията

Всичко това обаче е задкулисен шум, на чийто фон в зала 1 на НДК ще се прожектира "главният филм", в който ще триумфира главният герой от предконгресно- предизборния тв клип – ватманът Сергей Станишев, уверено управляващ ретро трамвая на БСП.

На форума, който ще мине под мотото “Създаваме по-добро бъдеще”, се очаква да бъде издигната и гласувана единствено неговата кандидатура за председател на партията.

Едната причина за това е, че засега няма друга видима алтернатива, но по-важната е, че евентуална смяна на партийния лидер би била знак за бламиране на правителството му в края на мандата и самоубийствен, според социалистите, ход месеци преди изборите.

Дебатите по време на двудневния форум ще покажат температурата на вътрешно напрежение в партията, принудена да защитава успехите на управлението при явни признаци за обратното, както и вътрешни противоречия като конфузията с отпадналия текст срещу олигарсите от проекта за предизборна платформа, което пък съвпадна с издигането на прононсиран олигарх като Георги Гергов за зам.-председател на БСП – Пловдив и делегат на конгреса.

Интригата за Изпълнителното бюро

Най-важният въпрос е с какво ръководство ще продължи БСП. Това се решава след конгреса, когато новият ВС ще избира Изпълнителното бюро на партията и решаваща дума отново ще има Станишев.

Като че ли най- сигурни са досегашните членове – Ангел Найденов (който влиза в бюрото по право като шеф на ПГ), Михаил Миков, Кирил Добрев, Кристиян Вигенин, Георги Пирински, Стефан Данаилов, Мая Манолова и др. В ИБ най-вероятно няма да попадне сегашният секретар Ивелин Николов, който поема поста главен редактор на партийния вестник “Дума”. Негови колеги коментират, че Николов от известно време се е дистанцирал от партийните работи, бил се дезинтересирал и това станало особено осезателно след изказването му по адрес на президента Първанов, че след края на мандата му трябва да се отдаде на научна работа, а не на политика.

Хватката на Първанов отслабва

Препоръката на Николов може да се окаже "пророческа", защото от известно време насам президентът губи не само рейтинг, но и реални възможности за вмешателство в делата на правителството и БСП. Освен това само преди няколко дни, по време на посещение в Южна Америка, съобщи, че смятал да остави политиката след изтичането на мандата си, защото така го посъветвала жена му.

Свитите ресурси на Първанов – чрез ударите, нанесени на Румен Петков и Иван Драшков, както и при силно уязвимите позиции на ДПС в настоящия момент – са още един коз за Станишев. Това обаче не означава, че близки до президента хора няма да намерят място в новите ръководни органи на БСП.

Конгресът ще даде отговор и на въпроса дали занапред председателят на партията ще има заместници, след като миналата година зам.-председателският пост бе премахнат заради избухналия корупционен скандал с бившия икономически министър Румен Овчаров.

На форума, в който ще участват 890 делегати (с 200 повече от предишния), социалистите ще приемат нова програма, нов устав и политическа рамка за следващо управление. В проекта на последния документ преди две седмици отпадна текстът, че БСП ще води битка с “олигарсите, картелите и монополите”, като никой от ръководството обаче не разясни какво е наложило зачеркването на текста.

В последния вариант на проекта за политическа рамка БСП е ревизирала и лозунга за следващите избори, като вместо “Да си върнем Европа”, сега той е “Хората на първо място”- и двата са на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Още по темата
Още от България