Гешев дебне отвсякъде - води акция в ромски квартал

"Тук съм, за да кажа, че обявяваме война на битовата престъпност. Тези, които тормозят възрастните хора по селата, убиват и изнасилват, трябва да преосмислят поведението си". Това обяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти по време на акция в столичния ромски квартал "Христо Ботев", насочена срещу заподозрени за извършване на грабежи от бензиностанции в столицата.

По време на операцията бе обявено за един задържан, а четирима души се издирват, съобщава БГНЕС.

Акцията е част от общодържавната проверка на граждани, които имат повече от две висящи дела. Освен с обири на бензиностанции, престъпната група вероятно се е занимавала и с кражби на автомобили, подозират властите.

Не е ясно обаче дали издирваните са извършители на приписваните им престъпления, защото част от обирите са извършвани от маскирани хора. Властите обясняват, че издирваните се опитали да оберат магазин за цигари вечерта преди акцията в квартала.  

Въпросът е дали мястото на главния прокурор е на всяка полицейска операция и дали Гешев не се опитва да копира пиар подхода на Бойко Борисов, докато бе главен секретар на МВР. От ромския квартал Иван Гешев се зарече, че до края на годината ще бъдат постигнати сериозни резултати срещу битова престъпност.

"Показахме го с противодействието на телефонните измами, които бяха бич за възрастните хора. Обещавам, че с прокуратурите и полицейските служби към края на годината ще има подобен резултат и при битовата престъпност. Ще бъдем безкомпромистни ! Държавата е длъжник на своите граждани и е време да плати дълга си към хората, които ни плащат заплатите. Ествествено, никой не се е преборил с престъпността в никоя държава, но можем да направим много", каза Гешев, цитиран от сайта "Вести", който част от групата на Нова тв.

Той продължи: "Никой не е недосегаем пред закона. Ако е имало такъв пердиод след 1989 г., той е приключил. България се променя. Време е преходът да свърши и да кажем "стига".

Гешев повтори тезата на своя говорител Сийка Милева, че срещу прокуратурата се водят "хибридни атаки". "Зад Божков, Цветан Василев, Арабаджиеви, Баневи стоят милиарди", каза Гешев. Прокуратурата засега не е споделила кой ги води тези хибридни атаки.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?