Гешев с нов "голям успех": Разбита е наркооранжерия за 70 000 лв. (снимки)

Двама са арестувани докато "обгрижвали растенията" в бивша птицекланица в Горна Оряховица

Голяма и модерно оборудвана наркооранжерия за марихуана е разкрита в бивша фабрика за пилешки разфасовки в Горна Оряховица. При спецакцията, проведена в събота вечерта, на място в нелегалните цехове са арестувани двама души, които били "в процес на обгрижване на растенията", съобщиха на пресконференция от областната полицейска дирекция във Велико Търново.

Това е най-голямата досега наркооранжения за марихуана във Великотърновско.

Полицията е атакувала цеховете след като получила предварителна информация, че хора от София и Велико Търново отглеждат марихуана в специални помещения, които са обособени като оранжерия.

Един от задържаните е на 32 години, от София, а другият е 32-годишен от Арбанаси. Арестувани са едно денонощие и предстои да бъдат привлечени като обвиняеми.

В помещенията на бившата птицекладница в Горна Оряховица се намират няколко халета, едно от които е било приспособено за сушене на готовата продукция марихуана. Там са открити около 14 кг суха растителна маса, чиято цена на пазара е 70 000 лв., съобщи в неделя шефът на ОДМВР ст.комисар Димитър Машов. "Бяха намерени още две помещения, в които имаше пълен цикъл на отглеждане на растения, включващи капково напояване, климатици, влагоабсорбатори, лампи, уреди за измерване на температурата и поддържане на определени градуси. В момента на задържане на лицата всичко работеше", уточни той.

При претърсването били открити около 1000 растения с височина от 1.50 до 2 м.

Наркооранжерията е действала от около 5-6 месеца. Предстои да се разбере къде е пласирала продукцията.

На двамата арестувани ще бъдат предявени обвинения за "засяване и отглеждане на растения от рода на конопа и за държане на наркотични вещества с цел разпространение", съобщи наблюдаващият прокурор Катерина Лещакова.

По първия текст от Наказателния кодекс те могат да получат от 2 до 5 г. затвор и глоба от 5 до 10 000 лв. За държане на наркотични вещества с цел разпространение наказанието е по-тежко - от 2 до 8 г. затвор и комулативно наказание глоба.

"Всичко това е в изпълнение на указания на главния прокурор за решителни действия срещу наркоразпространението. Само за тази седмица, в следствие на добрата комуникация между Окръжната прокуратура и ОДМВР, това е четвърта разкрита наркооранжерия на територията на област Велико Търново", съобщи окръжният прокурор Христо Христов.

Останалите три са в Павликени, Бяла черква и село Осина.

Главният прокурор Иван Гешев отчете "голям успех".

"Трета разкрита нарколаборатория в последните дни, този път в района на Велико Търново. Голям успех за Прокуратурата и МВР в гр. Горна Оряховица, в полза на всеки български родител", съобщи Гешев от официалния си профил в Туитър.

Споделяне

Още от България